Chmeľ zmierňuje príznaky menopauzy

Chmeľ zmierňuje príznaky menopauzy

Metaanalýza venujúca sa štúdiám zameraným na prírodnú liečbu príznakov menopauzy naznačuje, že chmeľ je jedným z najprínosnejších prírodných spôsobov, ako znížiť frekvenciu návalov tepla. Chmeľ má nielen estrogénne, ale tiež antioxidačné, protizápalové a protinádorové vlastnosti.

Na rolu chmeľu a jeho vplyv na postmenopauzálne príznaky, konkrétne ženskú sexuálnu dysfunkciu, sa zamerala aj štúdia publikovaná v odbornom časopise International Journal of Clinical Practice. Sexuálna dysfunkcia trápi 30 až 60 % žien a môže mať dôsledky na kvalitu partnerského vzťahu. Môže zahŕňať akékoľvek poruchy sexuálnej túžby, vzrušenia, orgazmu a uspokojenia. V spomínanej štúdii bol postmenopauzálnym ženám podávaný vaginálny gél s obsahom chmeľového extraktu, pričom druhá časť žien v tejto randomizovanej klinickej štúdii dostala vaginálny estradiol (0,625 mg). Z dotazníka FSFI (Female Sexual Function Index) vyplýva, že výsledky po ukončení účasti na štúdii boli v skupine žien užívajúcich chmeľ a estradiol porovnateľné tak v oblasti sexuálnej túžby a vzrušenia, ako aj vaginálnej lubrikácie, uspokojenia, orgazmu, sexuálnej bolesti a celkového skóre dotazníka FSFI. Žiadne nežiaduce účinky neboli pri géle s chmeľovým extraktom zaznamenané.

 

Zdroje:

https://www.hindawi.com/journals/ijclp/2023/9528335/

https://www.researchsquare.com/article/rs-2868153/v1

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa