K2 reguluje poruchy glykemickej homeostázy pri D2T

K2 reguluje poruchy glykemickej homeostázy pri D2T

Štúdia potvrdila, že suplementácia vitamínu K2 pomáha regulovať poruchy glykemickej homeostázy a citlivosť na inzulín u diabetikov 2. typu. Podľa výsledkov publikovaných v odbornom časopise BMC Medicine došlo u účastníkov s diabetom 2. typu po 6-mesačnej intervencii MK-7 (prírodné formy vitamínu K2) k pozoruhodnému zníženiu sérovej glukózy nalačno o 13,4 % (P = 0,048), zníženiu hladiny inzulínu o 28,3 % (P = 0,005) a ku zníženiu HbA1c o 7,4 % (P = 0,019).

Druhá časť štúdie spočívala v transplantácii mikrobioty regulovanej MK-7 u myší s obezitou, ktorú výskumníci vyvolali 4-týždennou diétou. Na objasnenie potenciálneho mechanizmu boli použité sekvenácie 16S rRNA, fekálna metabolomika a transkriptomika. Z výsledkov vyplýva, že u myší došlo k významnému zlepšeniu glukózovej tolerancie, a to vďaka aktivácii receptorov žlčových kyselín hrubého čreva, zlepšeniu imunitno-zápalových reakcií hostiteľa a zvýšeniu koncentrácie cirkulujúceho GLP-1. Zároveň boli v ľudských i myších výkaloch zistené zvýšené koncentrácie sekundárnych žlčových kyselín (kyselina litocholová a taurodeoxycholová) a mastných kyselín s krátkym reťazcom (kyselina octová, máselná a valerová) spolu so zvýšeným výskytom rodov zodpovedných za biosyntézu týchto metabolitov.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1186/s12916-023-02880-0

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa