Kedy začleniť glukomanán do bežnej lekárskej praxe

Kedy začleniť glukomanán do bežnej lekárskej praxe

Rozpustná vláknina glukomanán pochádzajúca z tradičnej ázijskej rastliny Amorphophallus konjac (Zmijovec indický) môže pomôcť pacientom s obezitou, hyperglykémiou, hypertenziou a metabolickým syndrómom. Jeho začlenenie do bežnej lekárskej praxe môže znížiť dávku potrebných liekov a zlepšiť tak terapeutickú účinnosť a zároveň znížiť ekonomické náklady. K tomuto záveru dospeli autori článku publikovaného v odbornom časopise Foods. Glukomanán predlžuje dobu vyprázdňovania žalúdka, zvyšuje pocit sýtosti, podporuje syntézu pečeňového glykogénu, môže mať pozitívne dopady na črevnú mikroflóru, metabolický systém, pečeň a obličky. V neposlednom rade bol zaznamenaný pozitívny vplyv na reguláciu oxidatívneho stresu a imunitného zápalu.

Vyššie uvedené výsledky potvrdzuje aj metaanalýza zameriavajúca sa na účinky glukomanánu v súvislosti s diabetom 2. typu. Tá potvrdila vplyv glukomanánu na zníženie hladín celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, zníženie glukózy v krvi nalačno, zníženie 2-hodinovej postprandiálnej glykémie a hladín inzulínu nalačno a sérového fruktosamínu.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/2/363

https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/601

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa