Nadváha vyžaduje zvýšenie DOD vitamínu C

Nadváha vyžaduje zvýšenie DOD vitamínu C

Vyššia telesná hmotnosť negatívne ovplyvňuje hladinu vitamínu C v plazme. Pre dostatočný príjem vitamínu C u ľudí s nadváhou a obezitou je potrebná dodatočná dávka 10 mg vitamínu C/deň na každých 10 kg zvýšenej telesnej hmotnosti. K tomuto záveru dospela analýza publikovaná v odbornom časopise Nutrients. Odporúčaná denná dávka vitamínu C podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je 110 mg/deň. Ak táto hodnota platí pre ľudí vážiacich 60 kg, pre jedinca s hmotnosťou 80 až 90 kg je potrebné dennú dávku vitamínu C zvýšiť na 130, respektíve 140 mg. Pre osoby s obezitou bude pravdepodobne nutné zvýšiť príjem vitamínu C ešte viac.

Vzhľadom na to, že nedostatočné hodnoty vitamínu C sú spojené so zvýšeným rizikom chronických chorôb vrátane kardiovaskulárnych ochorení (KVO), je dôležité stanoviť optimálny príjem vitamínu C pre ľudí s nadváhou a obezitou. V mnohých krajinách pritom už boli odporúčané denné dávky vitamínu C pre vybrané skupiny, napríklad pre fajčiarov, tehotné a dojčiace ženy, upravené.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/7/1460

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa