Najdôležitejšie je špecifikovať DOD vitamínu K nielen u pacientov s CKD

Najdôležitejšie je špecifikovať DOD vitamínu K nielen u pacientov s CKD

U pacientov trpiacich chronickým ochorením obličiek (Chronic Kidney Disease, CKD) býva hladina vitamínu K nižšia než v bežnej populácii. To vedie k vyššej prevalencii zlomenín, kalcifikácii (vascular calcifications) a mortalite. Opísať mechanizmus účinku vitamínu K a jeho vplyv na kardiovaskulárne ochorenia, zlomeniny a zápalové procesy s dôrazom na pacientov s chronickým ochorením obličiek bolo cieľom analýzy, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Current Osteoporosis Reports.

Autori štúdie dospeli k záveru, že jednou z najdôležitejších otázok je v tejto oblasti určiť dávkovanie vitamínu K, ktoré je schopné znížiť prevalenciu zlomenín a zlepšiť kalcifikáciu tak v bežnej populácii, ako aj pacientov s CKD. Podľa WHO a FAO je pritom odporúčaný denný príjem vitamínu K na základe výpočtu 1 µg/deň/kg telesnej hmotnosti 65 µg/deň pre mužov a 55 µg/deň pre ženy. SINU potom odporúča príjem vitamínu K v dávke 140 µg/deň vo veku 18 – 59 a 170 mµ/deň vo veku >60 rokov.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1007/s11914-022-00716-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9099759/

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa