Pacientom s očnými ochoreniami prospieva vitamín E

Pacientom s očnými ochoreniami prospieva vitamín E

Klinické štúdie naznačujú, že užívanie suplementov obsahujúcich vitamín E môže byť prínosné pre pacientov trpiaci stredne ťažkou a ťažkou formou vekom podmienenej makulárnej degenerácie (age-related macular degeneration, AMD). Vyplýva to z článku publikovaného v odbornom časopise Free Radical Biology and Medicine.

Výživa má veľmi významný vplyv na zdravie očí a vitamíny môžu zabrániť, alebo spomaliť riziko očných ochorení ako sú vekom podmienená makulárna degenerácia, glaukóm, diabetická retinopatia alebo sivý zákal. Štúdie v tejto súvislosti zdôrazňujú antioxidačné, protizápalové, antiapoptotické a neuroprotektívne účinky vitamínu E. Koncentrácia vitamínu E je najvyššia vo vnútri retinálneho pigmentového epitelu (retinal pigment epithelium, RPE) a ďalej potom vo fotoreceptorických bunkách. V porovnaní s ostatnými orgánmi je oko voči oxidačnému stresu veľmi citlivé a narušenie rovnováhy medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi môže viesť k bunkovej smrti fotoreceptorických buniek a k degeneratívnym ochoreniam.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9114494/

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa