Polysacharid zo ženšenu pravého zvyšuje toleranciu únavy

Polysacharid zo ženšenu pravého zvyšuje toleranciu únavy

Homogénny polysacharid APS-1 izolovaný zo ženšenu pravého (Panax ginseng) môže zvýšiť toleranciu únavy. K tomuto záveru dospela štúdia vykonávaná na myšiach, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Journal of Ethnopharmacology. Cieľom spomínanej štúdie bolo nájsť homogénny polysacharid s najvýraznejším protiúnavovým účinkom. S týmto cieľom bol prvýkrát extrahovaný, izolovaný a štruktúrne identifikovaný polysacharidový monomér zo ženšenu pravého. Podľa štúdie APS-1 významne predĺžil čas tolerancie únavy, zmiernil okrem iného akumuláciu laktátdehydrogenázy (LDH) a dusíka močoviny v krvi (BUN), zvýšil aktivitu superoxiddismutázy (SOD) a katalázy (CAT), zmiernil oxidačné poškodenie spôsobené malóndialdehydom (MDA), mal vplyv na reguláciu glykolýzy a zmiernil kontrakciu svalových vlákien. Autori štúdie dospeli k záveru, že mechanizmus účinku APS-1 môže súvisieť s aktiváciou signálnej dráhy osi AMPK (AMP-aktivovaná proteínkináza).

Za hlavnú príčinu únavy sa v súčasnosti považuje hromadenie metabolitov, oxidačné poškodenie, poškodenie bunkovej štruktúry a dysfunkcia imunitného systému. Ženšen sa tradične používa na zmiernenie únavy, ďalej na posilnenie imunity a ako súčasť anti-aging medicíny a prevencie aterosklerózy.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874122008704

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa