Prínosy kombinovanej suplementácie vápnika a vitamínu D

Prínosy kombinovanej suplementácie vápnika a vitamínu D

Kombinovaná suplementácia vápnika a vitamínu D zvyšuje hustotu minerálov v kosti (bone mineral density, BMD) a suplementácia vitamínu D (samostatne i v kombinácii s vápnikom) vedie k zvýšeniu hladiny 25(OH)D v sére. K tomuto záveru dospel prehľadový článok zameriavajúci sa na ich vplyv na hustotu minerálov v kosti, hladiny vápnika a vitamínu D v sére a v krvnej plazme a na koncentráciu markerov kostného metabolizmu. Do spomínaného prehľadu publikovaného v odbornom časopise Diseases bolo zahrnutých celkovo 26 randomizovaných dvojito zaslepených štúdií.

Vápnik a vitamín D sú nevyhnutné na udržanie zdravia kostí a ich nízky príjem a nedostatok pozitívne koreluje s výskytom osteoporózy.  Osteoporóza je systémové ochorenie skeletu s významnými negatívnymi účinkami na celkový zdravotný stav a kvalitu života vrátane zvýšeného rizika osteoporotických (krehkých) zlomenín. Odhadovaný počet osôb starších ako 50 rokov trpiacich osteoporózou v Európe v roku 2019 činil približne 32 miliónov, z toho 25,5 miliónov sú ženy a iba 6,5 miliónov muži. Zatiaľ čo sa odhaduje, že v roku 2019 utrpelo osteoporotickú zlomeninu 4,28 miliónov osôb, v roku 2034 by mohol počet týchto zlomenín dosiahnuť 5,34 miliónov.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2079-9721/11/1/29

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa