Prostata obsahuje najviac zinku, zníženie zvyšuje riziko ochorenia

Prostata obsahuje najviac zinku, zníženie zvyšuje riziko ochorenia

Ako uvádza americká NCBI (National Center for Biotechnology Information), presná príčina vzniku benígnej hyperplázie či rakoviny prostaty nie je známa. Rad štúdií však upozorňuje na možnú súvislosť medzi nedostatkom zinku a zdravím prostaty. Tkanivá prostaty obsahujú výrazne vyššiu koncentráciu zinku ako ostatné tkanivá (okrem kostí) a práve nedostatok zinku, resp. jeho výrazné zníženie (o 60 –80 %) bol pozorovaný u mužov s diagnostikovanou rakovinou prostaty. U benígnej hyperplázie prostaty išlo približne o 50 % zníženie bežných hodnôt.

Na vysokú hladinu zinku, ktorá je pre správne fungovanie a zdravie prostaty zásadná, upozorňuje aj špecializovaný magazín Frontiers in Oncology. Ten odporúča najmä mužom nad 50 rokov zvážiť doplnenie zinku aj inými formami ako bežnou stravou. Dôvodom je, že viac ako polovica mužov nad 60 rokov trpí benígnou hyperpláziou prostaty a u mužov nad 70 rokov sa toto percento blíži až k 90 %.

 

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114577/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2020.01293/full
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa