PUFA zlepšuje schopnosť čítania a písania

PUFA zlepšuje schopnosť čítania a písania

Na tému súvislosti medzi hladinami polynenasýtených mastných kyselín (PUFA, polyunsaturated fatty acid) a výkonom pri čítaní a písaní sa zamerala štúdia, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Brain Sciences. Štúdie sa zúčastnilo 30 študentov vo veku od 8 do 13 rokov, pričom polovici z nich bola diagnostikovaná dyslexia. Medzi hladinami PUFA a schopnosťou čítať a písať boli nájdené stredné až silné korelácie.  Modely analyzujúce priame a nepriame účinky PUFA na skóre čítania a písania ukázali skôr priame účinky mastných kyselín. Štúdia tak potvrdila všeobecný priamy vzťah medzi PUFA a schopnosťami čítania a písania, bez ohľadu na špecifické problémy pri čítaní.

Vývojová dyslexia je jednou z najčastejších porúch učenia. Vyznačuje sa nedostatkom v osvojovaní čitateľských schopností bez známky mentálneho postihnutia alebo senzorických a neurologických porúch. K vzniku dyslexie prispievajú rôzne faktory. PUFA hrajú dôležitú rolu pri fyziologickom vývoji a fungovaní mozgu. Podieľajú sa na fluidite membrán, génovej expresii, štruktúre a funkcii membrány neurónu. Hrajú preto v procese učenia dôležitú rolu.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2076-3425/12/2/169/htm

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa