Rola vitamínu A pri liečbe ochorenia sietnice

Rola vitamínu A pri liečbe ochorenia sietnice

V prípade šerosleposti je nutná suplementácia vitamínu A, ktorého normálna hladina je nevyhnutná pre dobrý zrak. K tomuto záveru dospela metaanalýza publikovaná v odbornom časopise International Journal of Molecular Sciences. Tá tiež uvádza, že v priebehu roka 2022 prebiehalo viac než 100 štúdií zaoberajúcich sa metabolizmom vitamínu A a účinkom vitamínu A a/alebo ďalších látok na ochorenie sietnice.

Vitamín A má dve hlavné biologicky aktívne formy, 11-cis-retinal a kyselinu all-trans retinovú. Kyselina all-trans retinová je nevyhnutnou signálnou molekulou v bunkovej diferenciácii, proliferácii a apoptóze a zúčastňuje sa génovej transkripcie. Je okrem iného kľúčová pri syntéze RNA epiteliálnych buniek vrátane spojovky a rohovky. Primárnou rolou 11-cis-retinalu je potom zraková percepcia.

Ľudské telo nie je schopné samo syntetizovať vitamín A. Ten tak musí byť prijímaný stravou. Vitamín A sa nachádza v živočíšnych zdrojoch, napríklad v mliečnych výrobkoch, vajciach, rybách, mäse a pečeni, aj v zdrojoch rastlinných. Medzi druhé z uvedených patria napríklad mrkva, melóny, papriky, marhule, paradajky, špenát, hrášok, kel alebo brokolica.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1422-0067/23/3/1014/htm

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa