Selén a lykopén u pacientov s rakovinou prostaty zmierňujú nežiaduce účinky rádioterapie

Selén a lykopén u pacientov s rakovinou prostaty zmierňujú nežiaduce účinky rádioterapie

Nízke hladiny selénu a lykopénu zvyšujú citlivosť na poškodenie DNA spôsobené ožiarením. U pacientov s rakovinou prostaty podstupujúcich rádioterapiu je tak na minimalizáciu poškodenia DNA dôležité zastúpenie týchto zložiek v strave. K tomuto záveru dospela štúdia, ktorej sa zúčastnilo 106 pacientov, a ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Cancers. Podľa zistení štúdie bola frekvencia radiácií indukovaných mikrojadier (radiation-induced micronucleus) a jadrových pupeňov (nuclear buds, NBuds) významne vyššia u pacientov s nízkou hladinou selénu (p = 0,008, resp. p = 0,0006) alebo lykopénu (p = 0,007, resp. p = 0,0006).  

Takmer pre polovicu pacientov trpiacich rakovinou prostaty je súčasťou liečby rádioterapia. Selén a lykopén vďaka svojim antioxidačným účinkom pomáhajú zmierňovať oxidačný stres spôsobený tvorbou reaktívnych foriem kyslíka (ROS), ktorý pravdepodobne zvyšuje nežiaduce účinky rádio a chemoterapie. Ich suplementácia v strave môže pomôcť chrániť zdravé tkanivá a zmierniť nežiaduce vedľajšie účinky liečby.


Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6694/15/3/979
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa