Úloha protizápalového účinku omega-3 na činnosť mozgu

Úloha protizápalového účinku omega-3 na činnosť mozgu

Prehľadový článok publikovaný v časopise Frontiers in Aging Neuroscience poukázal na fakt, že vyššia hladina omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA – kyselina eikosapentaneová, DHA – kyselina dokosahexaénová) môže vďaka svojmu protizápalovému vplyvu pozitívne ovplyvniť funkciu mozgu v staršom veku. Hovorí sa o nich aj v súvislosti s neurodegeneratívnymi a neurologickými poruchami. Kým EPA sa spomínajú najmä v prípade regulácie výkyvov nálad, v prípade neurodegeneratívnych ochorení ako je napr. Alzheimerova choroba, vedci svoju pozornosť upínajú hlavne na DHA. V súvislosti s mozgovou aktivitou je na prvé miesto tiež vyzdvihovaná DHA. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) ďalej zmieňuje podiel omega-3 na regulácii krvného tlaku, funkciu obličiek, zrážanie krvi a imunologických reakciách.

Omega-3 patria medzi esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie homeostázy. Pretože si ich ľudský organizmus nie je schopný vyrobiť, je nutné ich prijímať prostredníctvom bežnej stravy alebo formou výživových doplnkov. V rámci konzumácie sú najvhodnejším zdrojom tučné morské ryby. Konzumácia rýb však nie je v SK dostatočná – priemerné hodnoty dosahujú 8,2 kg / osoba / rok, pričom priemerná spotreba v EÚ je 3× vyššia (24,4 kg / osoba / rok).

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267444/
https://ec.europa.eu/fisheries/6-consumption_en
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4404917/
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120727
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa