Vitamín D môže znižovať kardiovaskulárne riziko

Vitamín D môže znižovať kardiovaskulárne riziko

Hladina vitamínu D je nepriamo úmerná kardiovaskulárnemu (KV) riziku u mužov i žien a korekcia hypovitaminózy vitamínu D by mohla minimalizovať poškodenie endoteliálnej funkcie a následne znížiť kardiovaskulárne riziko. K tomuto záveru dospel súhrnný článok publikovaný v odbornom časopise Nutrients. 25-hydroxyvitamín D znižuje množstvo systémových zápalových mediátorov pri KVO a podporuje uvoľňovanie protizápalových cytokínov z imunitného systému. 25(OH)D môže byť zároveň primárne premenený na kalcitriol (1,25-dihydroxycholekalciferol) výhodný pre kardiovaskulárny systém vďaka mechanizmu potlačenia expresie renínu a ose renín-angiotenzín-aldosterón (RAAS). Kalcitriol tiež nepriamo znižuje syntézu aldosterónu a mineralokortikoidov a tým znižuje hladinu parathormónu (PTH).

Nízka hladina vitamínu D je celosvetovo rozšíreným problémom. Minimálnu odporúčanú hladinu 25-hydroxyvitamínu D v krvi, 20 ng/ml (50 nmol/l), nedosahuje 65 % staršej populácie. Jeho nedostatok pritom nie je vzácnosťou ani v mladších vekových skupinách. Vitamín D je jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich metabolizmus kostí a vápnika. Jeho nízka hladina je tiež spojovaná s vyšším rizikom diabetu mellitu 1. typu a 2. typu, metabolického syndrómu, COVID-19 a kardiovaskulárnych ochorení vrátane arteriálnej hypertenzie.

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/3/769
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa