Vitamín D pomáha udržiavať imunitnú homeostázu

Vitamín D pomáha udržiavať imunitnú homeostázu

Americké National Center for Biotechnology Information (NCBI) na svojich stránkach informuje o skutočnosti, že vitamín D aktivuje celý rad imunitných buniek, najmä B-bunky, T-bunky a bunky prezentujúce antigén. Vitamín D je tak považovaný za jeden z nástrojov, ktorý nám umožňuje modulovať a prispôsobovať imunologickú reakciu nášho organizmu a udržiavať imunitnú homeostázu.

Ako ukazuje mnoho štúdií, nedostatok vitamínu D môže viesť nielen k autoimunitnej reakcii a ochoreniam, ale tiež aj k zníženej schopnosti čeliť infekciám a patogénom (vírusovým aj bakteriálnym nákazám). Klinická štúdia uvedená v magazíne Pharmacy Times informuje, že vitamín D môže znížiť riziká respiračných infekcií až o 42 %. V japonskej štúdii, ktorú spomína aj Harvardská škola verejného zdravia T. H. Chana bol pozorovaný vplyv vitamínu D na detskú odolnosť voči chrípke. Miera ochorenia chrípkou typu A bola u detí užívajúcich vitamín D o 40 % nižšia ako v skupine užívajúcej len placebo. Je alarmujúce, že podľa prieskumu Štátneho zdravotného ústavu ČR má menej ako 1 % dostatok vitamínu D z obvyklej českej stravy.

 

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
https://www.pharmacytimes.com/news/vitamin-d-helps-the-immune-system-during-cold-and-flu-season
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mene-nez-1-osob-ma-dostatek-vitaminu-d-z-obvykle-ceske
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa