Zinok je vhodnou súčasťou liečby idiopatickej sterility

Zinok je vhodnou súčasťou liečby idiopatickej sterility

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Irish Journal of Medical Science dospela k záveru, že užívanie zinku významne zlepšuje biochemické parametre, zápalové faktory, koncentráciu a motilitu spermií u mužov trpiacich idiopatickou sterilitou (idiopathic infertility). Pri štúdii bolo po 3 mesiacoch užívania zároveň pozorované významné zvýšenie morfológie spermií (percento spermií s normálnym tvarom a veľkosťou) a reprodukčných hormónov a významné zníženie fragmentácie DNA (DNA fragmentation). Zinok je podľa menovanej štúdie vhodný ako súčasť liečby obsahujúcej účinnú látku pentoxifylín.

Zinok je pre organizmus nevyhnutný stopový prvok. Hrá dôležitú rolu pri tvorbe a zrení spermií a pri oplodnení. Epidemiologické štúdie preukázali, že závažný nedostatok zinku môže viesť k nízkym hladinám zinku v semennej plazme (seminal plasma), nedostatku testosterónu a inhibícii spermatogenézy. Zinok je ďalej potrebný pri replikácii nukleónových kyselín, transkripcii a syntéze proteínov, bunkovom delení a regenerácii poškodených buniek. Zinok sa tiež podieľa na biochemických a fyziologických procesoch a boli zaznamenané aj antioxidačné a protizápalové účinky.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1007/s11845-022-02931-0

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S266639612100039X

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa