Seriál o ľudskom tele: čo pomôže kĺbom, aby boli plne pohyblivé?

Seriál o ľudskom tele: čo pomôže kĺbom, aby boli plne pohyblivé?

2 minúty čítanie 1052
Autor: Lenka Zajíčková

Kĺby sa potrebujú hýbať. V tele ich máme skoro 250, každý trochu inak, a tak je skutočne múdre sa o nich dobre starať. Poďte si prečítať ako:

Udržiavanie zdravých kĺbov je podobné starostlivosti o auto – keď mu dáme pravidelný servis a správame sa k nemu so starostlivosťou, bude nám slúžiť dlhé roky. Ak ho ale necháme hrdzavieť v daždi, rovnakú životnosť čakať nemôžeme. Hlavnými faktormi pre fungujúce kĺby sú správna váha a pravidelný pohyb. 

Zníženie nadváhy vám pomôže kĺby ochrániť

Najviac tých, ktoré nesú najväčšiu záťaž, ako sú kolená a bedrové kĺby. Každý kilogram navyše predstavuje pre kĺby dodatočné zaťaženie, čo môže viesť k ich opotrebeniu a následnému pocitu stuhnutosti. Znižovaním váhy nielenže zmenšíte tlak na kĺby, ale tiež zlepšíte ich funkciu. 

Z dát WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) vyplýva, že v roku 2023 malo nadváhu asi 40 % dospelej populácie. Urobte aspoň malý krok k tomu, aby ste do tejto štatistiky nepatrili.

A prečo kĺbom prospieva pohyb?

Pravidelné cvičenie, či už ide o chôdzu, plávanie alebo jazdu na bicykli, pomáha udržiavať kĺby pružné a silné. Cvičenie podporuje prekrvenie kĺbových tkanív, zvyšuje ich flexibilitu a posilňuje svaly, ktoré kĺby podporujú. Tiež sa podporuje tvorba synoviálnej tekutiny, ktorá premazáva pohyblivé časti kĺbov. Pravidelný pohyb nielenže znižuje stuhnutosť, ale tiež prispieva k prevencii ďalších problémov s kĺbmi. Kombinácia zdravej váhy a aktívneho životného štýlu teda vytvára pevný základ pre dlhodobé zdravie kĺbov.

Vedeli ste toto?

  1. Existuje hneď niekoľko typov kĺbov. Niektoré umožňujú pohyb rotačný, iné zase dopredu a dozadu. Iné nám zaisťujú pohyb úplne všetkými smermi – napríklad kĺb bedrový alebo ramenný. Sú však aj kĺby takmer nepohyblivé – napríklad také kĺbové spojenie na lebke. 
  2. Kĺb je dokonca aj tam, kde sa spája koreň zuba so svojím lôžkom v čeľusti. Odborne sa tomu hovorí gomfóza. Pohyb umožňuje úplne minimálny, zato sa vďaka nemu tlmia nárazy pri žuvaní.
  3. Väčšinou máme tendenciu myslieť na svoje kĺby v spojitosti s tým, že sa nám napríklad zle chodí, alebo máme problémy s chrbticou. Kĺby však máme do slova v každej časti tela, niektoré úplne miniatúrne. Tie všetky si zaslúžia starostlivosť. A tá začína optimálnou váhou a rozumnou fyzickou aktivitou, na ktorú je pohybový aparát určený.


Movisan Kolagen II

Movisan Kolagen II Mesačné balenie

Výživový doplnok pre zdravé kĺby a chrupavky obsahujúce látky, ktoré dodajú pohybovému aparátu všetko, čo potrebuje. Obsahuje unikátny natívny kolagén typu II z morských zdrojov značky CalGo, ktorý vyniká väčšou vstrebateľnosťou v tele.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa