Dozrievajú bobule plné zdravia. Brusnice, čierna baza alebo čučoriedky sú skvelé na imunitu a navyše chutia – nazbierajte si ich s nami!

Dozrievajú bobule plné zdravia. Brusnice, čierna baza alebo čučoriedky sú skvelé na imunitu a navyše chutia – nazbierajte si ich s nami!

3 minúty čítanie 1172
Autor: Lenka Zajíčková

Všetkým, ktorí si radi syslia na zimu dary prírody, práve začína rušné obdobie. Nechajte sa nalákať a nazbierajte si tento rok niečo, čo vám pomôže prekonať jesenné nachladnutie.

Bobuľky zbierali ľudia už v staroveku

Napríklad čiernu bazu spomína už Hippokrates a obľúbená bola neskôr aj u nás. Dôkladne študovaná bola ale až v 18. storočí, a ako inak, jej účinky boli potvrdené. Nie nadarmo vzniklo ľudové porekadlo Pred harmančekom zlož klobúk, pred bazou kľakni…

Ale už v praveku mali ľudia potrebu riešiť rôzne zranenia a choroby, a čo iné vtedy mohli využiť, než zdroje z prírody? O tom, či na podporu zdravia jedli aj bobule vtedajších rastlín, veľa nevieme. Je však zistené, že poznali napríklad mätu, rebríček alebo pôvodný kultivar mrkvy. Nie je vlastne úžasné, že tieto rastliny používame skoro rovnakým spôsobom dodnes?

Čo vám rastie na dosah a hodí sa na zber:

Šípky sú známe svojím vysokým obsahom vitamínu C, čo je kľúčové na podporu imunitného systému. Vitamín C pomáha telu brániť sa proti infekciám a pomáha s tvorbou bielych krviniek. Je to tiež dôležitý antioxidant a nejedného poteší, že sa vďaka vitamínu C podieľa na tvorbe kolagénu, čo potrebujeme pre pohyblivé kĺby. Zbierajte sýto červené, stále však tvrdé plody. Sušte ich celé v temne a nadrvte, alebo ešte surové pomeľte v mlynčeku na mäso – bude z toho chutný a zdravý čaj.

Brusnice sú bohaté na flavonoidy, ktoré môžu pomôcť znížiť oxidačný stres. Ďalej je tu vláknina výborná na správne trávenie. Vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitný systém. Brusnice sú najchutnejšie napríklad v podobe kompótu, lenže varom o časť živín prichádzajú. V každom prípade je to vítané spestrenie jedálneho lístka a ak vám rastú v lese za domom, smelo na zber! Počas septembra totiž býva úroda najbohatšia. Podobné vlastnosti majú aj čučoriedky. 

Plody čiernej bazy si tiež ceníme pre obsah vitamínu C a antioxidantov. Zdá sa to už trochu nuda? Pravdou ale je, že práve vitamín C, spoločne s vitamínom D, sú na imunitu skutočne najlepšie. Čierna baza v podobe čaju, sirupu, alebo napríklad pastiliek je osvedčeným prostriedkom na nachladnutie. A pomôže aj s prečistením tela. Pozor – surová baza je mierne jedovatá! Musí prejsť tepelnou úpravou alebo spracovaním na výživový doplnok. Čo z nej uvariť? Napríklad typicky babičkovskú vec: bazový lekvár!

Niekomu neznáma je arónia – druh jarabiny. Arónia je veľmi bohatá na antokyány, ktoré sú silnými antioxidantmi. Tieto zlúčeniny pomáhajú neutralizovať voľné radikály a chrániť telo pred oxidačným stresom a poškodením buniek. Opäť je tu vitamín C. Ukazuje sa, že arónia by mala byť prospešná aj srdcovej sústave. Veľkou výhodou je, že arónia výborne chutí a hodí sa napríklad do muštu, samozrejme aj do zaváranín alebo na sušenie.

Všetky spomínané plody babieho leta majú jedno spoločné: antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré hrajú kľúčovú rolu pri podpore imunitného systému tým, že chránia telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú reaktívne molekuly, ktoré môžu spôsobovať oxidačný stres a poškodzovať bunkové štruktúry, čo môže narušiť imunitný systém a prispieť k rozvoju problémov. Antioxidanty vedia tieto voľné radikály zneutralizovať a tým pádom podporujú zdravú funkciu imunitných buniek.

Za antioxidant považujeme napríklad vitamín C, A alebo E. Okrem toho sú to prírodné farbivá – karotény či antokyány. Tie môžeme tiež označiť spoločným názvom flavonoidy.

Flavonoidy sú vylučované rastlinami. Sú zodpovedné za širokú škálu farieb v nich, alebo napríklad v ovocí a zelenine, od červenej a modrej po žltú a zelenú. Existuje viac ako 6 000 rôznych flavonoidov. Takže už vieme, čo dáva mrkve oranžovú a čiernej baze tmavo fialovú farbu. 

Čím sýtejšie ovocie farbí, tým je zdravšie! Môžu za to flavonoidy, ktoré zároveň podporujú naše zdravie. Doprajte si preto celú farebnú paletu ovocia a zeleniny. 

Na prechádzku preto od teraz choďte jedine s košíkom a dózou a neváhajte sa zásobiť všetkým, čo po ceste nájdete. Šípky na čaj, aróniu na šťavu, čučoriedky a maliny len tak na zobanie. Prírodná zásoba vitamínov je pre vás otvorená!


ImuBerin

ImuBerin Mesačné balenie

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry. Spája v sebe superkombináciu vitamínov a minerálov, ktoré podporujú imunitný systém a prirodzenú obranyschopnosť tela a zmes biologicky aktívnych flavonoidov získaných z extraktov známych bobúľ.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa