Prírodné antioxidanty: súkromná ochranka nášho tela pred záškodníkmi

Prírodné antioxidanty: súkromná ochranka nášho tela pred záškodníkmi

3 minúty čítanie 1038
Autor: Lenka Zajíčková

Antioxidanty sú molekuly, ktoré chránia naše bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Ale čo to znamená a má vôbec zmysel sa tým zaoberať?

Voľné radikály nám škodia a antioxidanty sa tomu snažia zabrániť

Voľné radikály sú molekuly, ktoré vznikajú pri bežných metabolických procesoch v tele alebo pri pôsobení vonkajších faktorov: 

  • Znečistenie ovzdušia,
  • fajčenie,
  • UV žiarenie,
  • alkohol a zlá strava,
  • dlhotrvajúce zápaly v tele.
Zaujímavosť: Tiež intenzívne cvičenie môže viesť k vyššej tvorbe voľných radikálov, pretože bunky spotrebovávajú viac kyslíka. Telo však zároveň zvyšuje produkciu antioxidantov, aby tento nárast kompenzovalo. 

Vznik voľných radikálov je v tele do určitej miery prirodzený. Je ale dobré pamätať na hranicu, keď už toho môže byť príliš. A preto sa výrazne neodporúča zaťažovať telo fajčením, opaľovaním, konzumáciou návykových látok atď., s čím už organizmus nepočíta a nevie vytvoriť toľko antioxidantov, ktoré by vzniknuté voľné radikály zničili. 

Na čo potrebujeme antioxidanty?

Voľné radikály môžu spôsobovať poškodenie našich buniek, tkanív a dokonca aj DNA, ak nie sú kontrolované. Tento proces, známy ako oxidačný stres je spojený s mnohými vážnymi zdravotnými problémami, ale napríklad aj nepríjemnosťami spojenými so starnutím. Antioxidanty naopak fungujú ako obranný systém nášho tela. Práve preto sú antioxidanty kľúčové na udržanie zdravia, spomalenie starnutia a zmiernenie problémov najrôznejšieho charakteru. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, ako je ovocie, zelenina, čaj a orechy, nám pomáha podporovať túto prirodzenú obranu tela a udržať ho v rovnováhe. Takže, starajte sa o svoje telo a doprajte mu dostatok antioxidantov – pretože bez nich by voľné radikály robili svoju prácu až veľmi dobre!

Akým spôsobom antioxidanty bojujú proti voľným radikálom?

Antioxidanty neutralizujú voľné radikály tak, že im darujú elektrón. To zabraňuje voľným radikálom v tom, aby napadali iné molekuly v tele a spôsobovali oxidačný stres. Celé je to o tom, že voľné radikály majú nevyvážené elektróny, čo ich robí veľmi reaktívnymi. Snažia sa získať elektróny z okolitých molekúl, čo vedie k poškodeniu buniek, DNA a ďalších dôležitých zložiek v tele. 

Keď je voľný radikál stabilizovaný antioxidantom, reakcia sa zastaví a nie je už viac potrebné, aby voľný radikál hľadal ďalšie elektróny. Tým je telo chránené pred poškodením buniek a tkanív.

Inými slovami, antioxidanty sú ako „policajti“ chrániaci naše telo pred „zločincami“ voľnými radikálmi. 

Čo všetko je antioxidant – zapamätajte si aspoň 3

Antioxidanty môžeme rozdeliť na niekoľko hlavných typov podľa ich pôvodu a chemických vlastností. 

  1. Antioxidanty vznikajúce priamo v našom tele – napr. enzým kataláza: Premieňa peroxid vodíka na vodu a kyslík, čím eliminuje jeho škodlivý účinok.
  2. Vitamíny – najznámejším je svojimi antioxidačnými účinkami vitamín C, vitamín A alebo vitamín E. Všimnite si, že sú vďaka tomu často súčasťou kozmetiky proti starnutiu alebo výživových doplnkov na imunitu.
  3. Rastlinné antioxidanty: flavonoidy, karotenoidy či polyfenoly znejú síce cudzo, ale v skutočnosti ich nájdeme v ovocí, zelenine, orieškoch alebo bylinách. Často ide o prírodné farbivá, ktoré prepožičiavajú ovociu typickú farbu. Na úvodnej fotografii vidíte ovocie typické pre Nórsko – morušku, ktorá je nádherne oranžová práve vďaka karotenoidom. Rovnako ako nechtík lekársky, skvelý napríklad na oči. O dôvod viac, prečo jesť maximálne pestrú stravu.
  4. Minerály – svojimi antioxidačnými schopnosťami sú známe zinok, selén alebo meď. Tieto minerály sú nám dobre známe opäť vďaka podpore imunity či kvality pokožky a slizníc.


ImuBerin

ImuBerin Mesačné balenie

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry. Spája v sebe superkombináciu vitamínov a minerálov, ktoré podporujú imunitný systém a prirodzenú obranyschopnosť tela a zmes biologicky aktívnych flavonoidov získaných z extraktov známych bobúľ.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa