Kolagén: niektorý je lepší na kĺby, iný zase na pleť. Ako sa v nich vyznať?

Kolagén: niektorý je lepší na kĺby, iný zase na pleť. Ako sa v nich vyznať?

4 minúty čítanie 8097
Autor: Lenka Zajíčková

Produktov s kolagénom existuje skutočne veľa. Aby ste rozpoznali, ktorý je najlepší práve pre vás, je dobré poznať aspoň tento krátky prehľad.

Čo sa v tomto článku dozviete?

  • Čo je to kolagén a ako funguje,
  • aké typy kolagénu je možné kúpiť,
  • v čom je rozdiel medzi hydrolyzovaným a natívnym kolagénom,
  • ako rozlíšiť výživový doplnok na kĺby a prípravok určený pre krásu.

Prečo potrebujeme kolagén?

Kolagén je hlavná štrukturálna bielkovina, ktorá sa nachádza v spojivových tkanivách tela, vrátane kože, kostí, šliach, chrupiek a väzov. Ľudské telo si kolagén vyrába samo, ale táto schopnosť je približne po tridsiatke už obmedzená a postupne produkcia kolagénu klesá. V tej chvíli je fajn, ak ho telu dodáme, pretože kĺbový aparát ho stále potrebuje. Okrem toho nám môže pomôcť uchovať si mladistvú pleť.

V koži kolagén tvorí siete, ktoré dodávajú pokožke pevnosť a pružnosť. V chrupke zaisťuje elasticitu a tlmenie nárazov. V šľachách a väzoch kolagénové vlákna poskytujú pevnosť a flexibilitu, či umožňuje pohyb a stabilitu kĺbov.

Natívny vs hydrolyzovaný kolagén: aký si vybrať?

Rozdiel medzi natívnym a hydrolyzovaným kolagénom spočíva najmä v ich štruktúre a spôsobe, akým sú spracovávané a využívané v tele. 

Natívny kolagén je čistý, prírodný kolagén, ktorý nebol chemicky modifikovaný. Jeho výhody sa líšia podľa typu kolagénu a spôsobu aplikácie (napr. vo výživových doplnkoch, kozmetických prípravkoch alebo zdravotníckych produktoch). Natívny kolagén sa získava priamo zo zvieracích tkanív, ako je koža, kosti, alebo šľachy, bez chemického alebo enzymatického spracovania. Je najviac podobný kolagénu v našom tele, je pre nás najprirodzenejší. 

Hydrolyzovaný kolagén má rovnaký zdroj, ale ešte je chemicky alebo enzymaticky upravený tak, aby sa jeho molekuly rozložili na menšie časti a tým sa podporila jeho vstrebateľnosť. 

Odpoveď na otázku Ako si vybrať kolagén teda nie je jednoznačná – záleží totiž na tom, čo zamýšľame a či nám lepšie sadne natívny kolagén, ktorý je nám prirodzenejší, alebo hydrolyzovaný kolagén v naštiepenej forme. 

Či je naším cieľom podporiť kĺby, alebo krásu pleti, nehrá až takú rolu. Tu je na mieste vyberať skôr podľa zdroja a typu kolagénu:

  1. Kolagén typu I: je najrozšírenejší typ kolagénu, ktorý sa nachádza v koži, šľachách, kostiach a ďalších tkanivách.
  2. Kolagén typu II: nachádza sa prevažne v chrupkách. Tento typ kolagénu je kľúčový pre zdravie kĺbov.
  3. Rozlišujeme aj ďalšie druhy, ale na účely doplňovania kolagénu formou výživových produktov sú zásadné tieto dva.

Ďalej je možné orientovať sa podľa pôvodu:

  • Rybí kolagén – populárna forma kolagénu, vďaka svojej vysokej biodostupnosti a schopnosti sa vie dobre vstrebávať v tele. Hodní sa pre pokožku i kĺby. 
  • Hovädzí (bovínny) kolagén má o trochu lepšiu vstrebateľnosť, než bravčový. 
  • Bravčový kolagén sa vyznačuje nižšou cenou a nájdeme ho skôr v lacnejších produktoch. Aj keď svoje účinky má, odporúčame ho striedať s inými druhmi.
  • Kurací kolagén je podobný hovädziemu a bravčovému kolagénu a využíva sa viac na pohybový aparát. 

Vie kolagén skrášliť pleť, alebo je to mýtus?

Všeobecne je známe, že kolagén, hlavná bielkovina kože, môže pomôcť zvýšiť pružnosť a hydratáciu pokožky, čo môže viesť k mladistvejšiemu vzhľadu a zníženiu viditeľnosti vrások. Okrem toho podporuje regeneráciu tkanív, to čiastočne urýchľuje hojenie rán a znižuje sa tak možnosť, že na pokožke zostane trvalá jazva. Priaznivý vplyv je popisovaný aj na nechty a vlasy. 

Do akej miery sa ale môžeme na tieto tvrdenia spoľahnúť? Môžeme skutočne vďaka kolagénu viditeľne omladnúť?

Zatiaľ neprebehlo dostatočné množstvo výskumov, ktoré by stopercentne preukázali pozitívny vplyv užívania výživových doplnkov s kolagénom na našu krásu. Okrem toho, asi sami poznáte ženu, ktorá s nimi má skúsenosť a potvrdí, že jej pleť alebo vlasy vyzerajú lepšie. V jadre veci totiž výživové doplnky s kolagénom skoro vždy obsahujú aj ďalšie účinné látky, ktoré už preukázanú účinnosť majú. 

Čím doplniť kolagén, aby sme boli krajší?

Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu v našom tele a nielen pre krásu, ale aj pre pohybový aparát by to mal byť doplnok ku kolagénu č.1.

Biotín je výborný na udržanie normálneho stavu slizníc, pokožky aj vlasov. Je ľahko dostupný a účinky sú viditeľné.

Zinok tiež podporuje kvalitu kože, nechtov a vlasov. Sú pevnejšie, lesklejšie a rastú rýchlejšie. Pretože zinok nám veľakrát chýba, vidíme výsledky jeho užívania tiež celkom rýchlo.

Kedy začať užívať kolagén? 

Veľa sa o ňom hovorí, ale málokedy sa dozvieme, kedy užívať kolagén. 

Všeobecne nie je pevne stanovený špecifický vek alebo čas, pretože to závisí od individuálnych potrieb a zdravotného stavu každého človeka. Niektorí začínajú užívať kolagén na podporu zdravia kože alebo kĺbov v strednom veku, keď sa prejavujú príznaky starnutia alebo obmedzenie pohyblivosti. Ale mnoho ľudí začína s užívaním kolagénu aj skôr, ak majú špecifické potreby, veľa športujú, alebo majú fyzicky namáhavú prácu.

Produkcia nášho vlastného kolagénu v tele začína klesať približne po tridsiatke a všimnúť si to je možné ľahko – pozorujeme prvé vrásky a ozvať sa môžu aj začínajúce problémy s kĺbmi. To je chvíľa, kedy o ňom začať premýšľať.


Movisan Kolagen II

Movisan Kolagen II Mesačné balenie

Výživový doplnok pre zdravé kĺby a chrupavky obsahujúce látky, ktoré dodajú pohybovému aparátu všetko, čo potrebuje. Obsahuje unikátny natívny kolagén typu II z morských zdrojov značky CalGo, ktorý vyniká väčšou vstrebateľnosťou v tele.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa