Spali naši predkovia lepšie než my? Poďme sa pozrieť na to, ako nám škodí modré svetlo a čo ďalšie nám kradne spánok.

Spali naši predkovia lepšie než my? Poďme sa pozrieť na to, ako nám škodí modré svetlo a čo ďalšie nám kradne spánok.

4 minúty čítanie 1060
Autor: Lenka Zajíčková

Máte čím ďalej viac prebdených nocí? Večer nie a nie zaspať a ráno sa budíte ako po prejdení parným valcom? Dosť možno nájdete príčinu v tomto článku. A samozrejme aj možnosti, ako svoj spánok vylepšiť.

Ak ste si práve otvorili tento článok a vonku už je tma, potom ho, prosím, zatvorte. Sadnite si k nemu zajtra. Dôvodom je, že…

… modré svetlo je aj tam, kde ho nečakáte, a zabíja váš spánok.

Nejde totiž len o svetlo, ktoré svieti viditeľne modro, napríklad z bilbordov. Pojem modré svetlo znamená, že ide o typ svetla, ktoré má kratšiu vlnovú dĺžku než iné farby svetla. Prirodzene ho vyžaruje slnko, ale tiež ho nájdeme v umelých zdrojoch, ako sú obrazovky telefónov, počítačov a LED osvetlenia. Modré svetlo môže ovplyvňovať náš spánok, pretože ak sme mu vystavení večer, môže narušiť našu schopnosť zaspať.

Modré svetlo má aj pozitívny vplyv a ľudské telo ho potrebuje. ALE cez deň. Stimuluje nás na prácu a udržuje nás v bdelosti. Takže v škole, zamestnaní a všade tam, kde chceme mať mozog činný, nám studené typy svetla pomáhajú. Lenže v noci chceme opak…

Jednoducho povedané – ak sme vystavení modrému svetlu v čase, keď máme spať, je to proti prírodným zákonom, pretože sa snažíme o odpočinok a zároveň nabádame mozog na aktivitu.

Kde všade je modré svetlo?

  1. Telefóny, počítače, tablety, televízory a všetky spotrebiče s obrazovkou,
  2. LED žiarovky a žiarivky okrem tých červených,
  3. pouličné osvetlenie, vývesné tabule, umelé osvetlenie pamiatok,

malé obrazovky na mikrovlnkách, rúrach, chladničkách atď. a dokonca aj napríklad svetielko na diaľkovom ovládači.

Modré svetlo je možné v domácnosti celkom ľahko eliminovať. Základom je ale aj správna spánková hygiena. To znamená žiadne obrazovky aspoň hodinu pred zaspávaním, vyvarovanie sa stresovým situáciám alebo práci a nastavenie režimu. Každý deň, a to aj cez víkend, sa odporúča chodiť spať a vstávať v rovnaký čas. Telo si zvykne a bude pre neho jednoduchšie takto fungovať. V spálni by sme mali mať absolútnu tmu a skôr chlad. Rozhodne sem nepatrí televízor!

Ako obmedziť modré svetlo v domácnosti:

Voľte skôr viac menších lampičiek než jedno centrálne svetlo. Do niektorých z nich dajte červené žiarovky, ktorými budete svietiť už v podvečer.

Investujte do zatemňovacích roliet a závesov, ktoré zablokujú svetlo zvonka.

Vyberajte nové žiarovky múdro – v intenzite svietivosti aj farbe je veľký výber. Studené tóny voľte do pracovne, nad kuchynskú linku alebo do garáže, teplé svetlo do obývačky.

Večer môžete nosiť špeciálne červené okuliare, ktoré blokujú modré svetlo.

V elektronických zariadeniach je možné nastaviť filter modrého svetla – obvykle ho však obmedzuje len z časti.

Od modrého svetla ďalej – čo ďalšie nám ruší spánok?

Keď odhliadneme od vážnejších zdravotných problémov, užívania liekov a ďalších špecifík, ktoré sa týkajú ľudí individuálne, je tu niečo, čo robíme skoro všetci:

  • Kofeín nielen v káve, ale i čaji, limonádach a energetických nápojoch má skrátka povzbudzujúce pôsobenie dlhšie, než by sme potrebovali. U citlivých osôb účinkuje kofeín celkom dlho. A podobne funguje aj alkohol alebo iné návykové látky. Skúste ich preto vymeniť za iný životabudič: ženšen.
  • Vysoké úrovne stresu a úzkosti môžu viesť k problémom so zaspávaním a častému prebúdzaniu sa počas noci, pretože proste musíme premýšľať o tom, čo sa nám deje. Rýchle riešenie nie je, dôrazne odporúčame starať sa o svoju psychickú pohodu priebežne.
  • S čím ťažko niečo urobíme, je náš vek. Pretože spánok sa počas života stále mení a rozvíja, môžeme s pribúdajúcimi rokmi pocítiť, že skôr k horšiemu. Je to prirodzené, aj keď nepríjemné. O to viac je dobré myslieť na odporúčania týkajúce sa spánku. Veľakrát pomôže aj zvýšená fyzická aktivita.

Ako je možné, že naši predkovia spali lepšie

Napríklad pred 200 rokmi ľudia spali priemerne 8–9 hodín za noc. Životný rytmus bol viac synchronizovaný s prirodzeným svetlom, čo znamenalo, že ľudia išli spať skoro večer a vstávali s východom slnka. A sme opäť pri tom… Dnes sa dĺžka spánku skrátila na 6–7 hodín. Dlhý pracovný čas, sociálne aktivity a používanie elektronických zariadení prispeli k tomu, že ľudia chodia spať neskôr. Ale samozrejme má vplyv aj mnoho ďalších faktorov. Výsledkom ale je, že populácia trpí na viac zdravotných problémov, pretože spánok je jedným zo základných pilierov imunity.

A všimnite si, ako sa svietilo v minulosti – ľudia boli obmedzení na teplé svetlo sviečok, ohňa, prípadne olejové lampy. Ak by sme to nechali na prírode, ako naši predkovia, úplne prirodzene a pravidelne by sa dostavoval spánok i budenie bez problémov. Predtým bolo aj menej hluku a ostatných elementov, zatiaľ čo ľudia v mestách sú dnes rušení napr. autami celú noc. 

Skrátka a dobre – ako ľudský druh máme mozog stále naprogramovaný skoro rovnako, ako praveký človek. Aj keď doba je miliónov rokov napred, evolúcia nášho mozgu ju proste nestíha a do veľkej miery potrebujeme na spánok presne to, čo Lovci mamutov. 



Zdroje:  


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění, Matthew Walker


https://www.nhs.uk/conditions/insomnia/

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa