Antokyány sú zdrojom zdravia aj dlhovekosti

Antokyány sú zdrojom zdravia aj dlhovekosti

Už v staroveku ľudia obľubovali ovocie výrazných farieb. Akoby tušili, že obsahuje mnoho látok prospešných pre naše zdravie. Látky, ktoré pôsobia preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám, rakovine a podporujú kognitívne funkcie. Až maďarský vedec Albert Szent-Györgyi objavil vitamín C a neskôr vitamín P, ktorý dnes poznáme ako skupinu látok pod názvom flavonoidy. A to sú práve tie dôležité látky z ovocia a zeleniny.


Antokyány sú skupinou asi 6 000 látok patriacich medzi flavonoidy. Antokyánové pigmenty sa využívali už dávno v ľudovom liečiteľstve a dnes máme overené vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú ich nevšedné vlastnosti.


Mnoho vlastností antokyánov zostáva stále tajomstvom. Avšak dnes už vieme, že hrajú veľkú úlohu pri znižovaní rizika rozvoja kardiovaskulárnych chorôb, posilňujú cievnu stenu, ochraňujú cievy pred pôsobením cholesterolu, majú teda preventívny účinok proti ateroskleróze, pôsobia preventívne aj proti degenerácii mozgu a chránia naše oči. Pomáhajú v hojení rán, majú antivírusové a protinádorové účinky.


Proti týmto ochoreniam pôsobia preventívne. Dôvodom sú ich antioxidačné vlastnosti. Najviac antokyánov sa nachádza v bobuliach (černice, moruše, čierne ríbezle, baza, čučoriedky, jahody) a v ich šťavách, potom v červenom a modrom hrozne, červenom víne, čerešniach, slivkách a červených pomarančoch. Zo zeleniny spomeňme baklažán, papriku či červenú kapustu.


Denne by sme mali zjesť 400 – 800 gramov ovocia a zeleniny. Pre mnoho ľudí je to však nedosiahnuteľná méta. V lete máme k dispozícii pomerne veľa čerstvého ovocia, ale v zime je ho nedostatok. Netreba však zabúdať, že ovocie obsahuje aj veľa cukru, čo limituje diabetikov. Flavonoidy sú tiež dôležité pre ľudí trpiacich chronickými ochoreniami, po chemoterapii, ale vhodné sú aj pre športovcov, manažérov či fyzicky ťažko pracujúcich.


Alternatívou je užívanie výrobkov, ktoré obsahujú unikátny komplex antokyánov spolu s vitamínmi a minerálmi, ktoré zabezpečia nášmu telu dostatok týchto unikátnych látok.



V sumáre preto môžeme povedať, že tieto látky prispievajú k udržaniu zdravia do vyššieho veku a predchádzajú vzniku civilizačných ochorení.

MUDr. Iveta Plšeková

MUDr. Iveta Plšeková

Obvodná lekárka pracujúca vo svojej súkromnej ambulancii v Bratislave.

Profil zdravotníka
Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa