Dôležitosť zinku a selénu pri prevencii rakoviny prostaty

Dôležitosť zinku a selénu pri prevencii rakoviny prostaty

Na vplyv vybraných minerálov vrátane zinku a selénu na proliferácii nádorových buniek rakoviny prostaty LNCaP (LNCaP prostate cancer cells proliferation) sa zamerala metaanalýza publikovaná v odbornom časopise Nutrients. Tá dospela k záveru, že príjem vybraných minerálov a ich nutričný stav môže ovplyvňovať ochranný účinok izoflavonoidov vďaka tomu, že modulujú anti genotoxické účinky izoflavonoidov proti metabolicky aktivovaným i priamym mutagénom.

Karcinóm prostaty je celosvetovo druhou najčastejšie diagnostikovanou rakovinou a piatou najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu mužov. Podľa odhadov databázy GLOBOCAN zahŕňajúcej medzinárodné dáta o ochorení rakovinou bolo v roku 2020 zaznamenaných 1,41 miliónov nových prípadov karcinómu prostaty a u viac než 375 tisíc mužov bolo toto ochorenie príčinou úmrtia. Medzi oblasti s najvyššou incidenciou patria severná a západná Európa, ďalej Austrália, Nový Zéland a Severná Amerika. Podľa štúdie je jedným z vplyvov ovplyvňujúcich riziko rakoviny prostaty stravovanie, respektíve príjem a nutričný stav vybraných živín a konzumácia špecifických produktov.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/6/1225

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa