Vápnik a vitamín D pri prevencii a rekonvalescencii zlomenín bedrového kĺbu

Vápnik a vitamín D pri prevencii a rekonvalescencii zlomenín bedrového kĺbu

Osteoporóza je chronické ochorenie, ktoré zostáva bez viditeľných príznakov, dokiaľ nedôjde k vzniku komplikovaných osteoporotických (krehkých) zlomenín. Vápnik v kombinácii s vitamínom D3 významne zvyšuje hustotu kostí u starších osôb nad 50 rokov a znižuje výskyt zlomenín. K tomuto záveru dospela metaanalýza publikovaná v odbornom časopise Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Ďalšia z metaanalýz preukázala, že suplementácia týmito látkami je prospešná nielen v rámci prevencie, ale tiež rekonvalescencie u starších dospelých po zlomenine bedrového kĺbu. V tejto skupine je pritom cieľom skrátenie času hojenia zlomenín rovnako ako prevencia budúcich zlomenín a zlepšenie celkového zdravia kostí a kostrového svalstva.

 

Vitamín D je dôležitý endokrinný hormón, ktorý reguluje rovnováhu vápnika, sekréciu parathormónu a expresiu rôznych génov v kostných bunkách a ktorý ovplyvňuje kostný obrat. Starší dospelí sú pritom z hľadiska nedostatku vitamínu D najrizikovejšou skupinou. Dôvodom sú najmä zloženie jedálneho lístka, obmedzenie vonkajších aktivít, znížená absorpcia v zažívacom trakte a znížená funkcia obličiek.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11170020/

https://www.mdpi.com/2072-6643/16/11/1773

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa