Magnézium znižuje zápalové markery, potvrdila analýza

Magnézium znižuje zápalové markery, potvrdila analýza

Suplementácia magnézia môže významne znížiť zápalové markery, najmä hodnotu C-reaktívneho proteínu v krvi (CRP). K tomuto záveru dospela sumarizujúca metaanalýza, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Journal of Renal Nutrition. Do spomínanej analýzy boli zaradené randomizované kontrolované štúdie (RCT) zameriavajúce sa na účinky suplementácie magnézia na sérové parametre zápalu a porovnávajúce tieto výsledky so skupinou užívajúcou placebo.

Podľa výsledkov analýzy mala suplementácia magnézia vplyv nielen na spomínanú hladinu CRP, ale zároveň významne znížila fibrinogén v plazme (plasma fibrinogen), kyslú fosfatázu typu 5 (acid phosphatase type 5), faktor nádorovej nekrózy ligand, solubilný receptor ST2 a interleukin IL-1. Zaznamenané bolo tiež zvýšenie hladiny oxidu dusnatého (NO).

Magnézium sa spolupodieľa na viac ako 600 enzymatických reakciách a má široké spektrum účinku v prípade kardiovaskulárnych, gastrointestinálnych, infekčných i metabolických ochorení. Aj keď patofyziologické mechanizmy účinku magnézia na zápalový stav sú doteraz nejasné, štúdie preukázali, že nedostatok magnézia sa spolupodieľa na spúšťaní zápalového procesu.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/3/679

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa