Piperín v liečbe Parkinsonovej choroby

Piperín v liečbe Parkinsonovej choroby

Piperín, alkaloid obsiahnutý najmä v čiernom korení, a jeho úloha pri regulácii signálnej dráhy autofágie čreva a mozgu s cieľom zníženia hladiny alfa-synukleínu v hrubom čreve aj v substantia nigra potkanov s indukovanou Parkinsonovou chorobou bol predmetom štúdie, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Journal of Ethnopharmacology. Podľa záverov piperín zlepšil autonómne pohybové a gastrointestinálne dysfunkcie, znížil agregáciu patologického alfa-synukleínu (α-Syn) a zmiernil úbytok dopaminergných neurónov potkanov s Parkinsonovou chorobou vyvolanou 6-hydroxydopamínom (6-OHDA). Piperín ako zložka modulujúca autofágiu tak môže byť prelomom na prekonanie obmedzení aktuálnych stratégií liečby Parkinsonovej choroby.

Pri piperíne je skúmaných mnoho biologických vlastností vrátane neuroprotektívnych, antialergických, antimikrobiálnych, protinádorových, antioxidačných, protizápalových, antidiabetických a antiepileptických účinkov, ďalej ide napríklad o kardioprotektívny a antiagingový vplyv. 

 

Zdroje:

https://jag.journalagent.com/tji/pdfs/TJI_12_2_1_8.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874123014988

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa