Po prekonaní covidu-19 je potrebné korigovať hladinu horčíka

Po prekonaní covidu-19 je potrebné korigovať hladinu horčíka

U pacientov trpiacich postcovidovým syndrómom je pre ich úplné zotavenie nevyhnutné vyhodnotiť hladinu horčíka a v prípade potreby ju korigovať. K tomuto záveru dospeli autori odborného článku publikovaného v časopise Medicina.

 

Horčík sa podieľa na regulácii zápalových procesov na úrovni ciev a pľúcnych alveolov i na koagulácii a udržaní cievneho tonusu. Jeho nedostatok môže pri ochorení covidom-19 zvýšiť riziko zápalovej cytokínovej búrky (hypercytokinémia), poškodenia cievneho endotelu a koagulačnej kaskády. V dôsledku toho môže homeostáza horčíka ovplyvňovať vnímavosť a reakciu na SARS-CoV-2.

 

Nedostatok horčíka obvykle okrem iného spôsobuje psychiatrické príznaky ako sú úzkosť, nespavosť, precitlivelosť, depresie, bolesti hlavy, závrate a tras, teda symptómy, ktoré sa môžu vyskytovať pri postcovidovom syndróme. Podľa epidemiologických štúdií má veľké percento osôb po ochorení covidom-19 (od 10 % u osôb so zdokumentovanou infekciou až po 50 – 80 % u hospitalizovaných osôb) 3 mesiace po potvrdenej infekcii SARS-CoV-2 alebo pravdepodobnej infekcii aspoň jeden príznak, ktorý nemožno vysvetliť alternatívnou diagnózou. Medzi bežné známky syndrómu patrí tiež únava, dýchavičnosť a kognitívne dysfunkcie, ktoré vedú k zníženiu kvality života.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1648-9144/59/2/279

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa