Prostatický syndróm: Saw palmetto ako súčasť multimodálnej liečby

Prostatický syndróm: Saw palmetto ako súčasť multimodálnej liečby

V časopise JU Open Plus, oficiálnom časopise Americkej urologickej asociácie (AUA), bola publikovaná metaanalýza sumarizujúca prínosy extraktu zo saw palmetta (serenoa plazivá, Serenoa repens) pri liečbe prostatického syndrómu (prostatitídy). Do výberu boli zahrnuté štúdie hodnotiace liečebné režimy, bezpečnosť a účinnosť saw palmetta pri liečbe prostatického syndrómu/syndrómu chronickej panvovej bolesti, ktoré sa zamerali na porovnanie s existujúcim liečebným režimom a placebom. Extrakt zo saw palmetta preukázal lepšiu úľavu od symptómov než placebo. Multimodálna terapia, najmä liečba zahŕňajúca extrakt zo saw palmetta spolu s antibiotikami, vykazovala pri liečbe prostatického syndrómu kategórie II aj kategórie III lepšie účinky. V porovnaní s alfa-blokátormi alebo 5-ARI boli výsledky nejednoznačné.

 

Prostatický syndróm postihuje 5 až 10 % mužov a je dôvodom 25 % návštev urológa. Často súvisí so symptómami dolných močových ciest (lower urinary track symptoms, LUTS) alebo sexuálnou dysfunkciou sprevádzanou bolesťou a nepohodlím v panvovej oblasti.

 

Zdroje:

https://journals.lww.com/juop/fulltext/2024/02000/saw_palmetto_treatment_for_prostatitis__a.9.aspx?context=latestarticles

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa