Saw palmetto zlepšuje močovú inkontinenciu u mužov

Saw palmetto zlepšuje močovú inkontinenciu u mužov

Výťažky z rastliny saw palmetto, Serenoa repens, pomáhajú zlepšiť močovú inkontinenciu a výsledky prietoku moču u pacientov s hyperpláziou prostaty (Benign Prostatic Hyperplasia, BHP). V porovnaní s placebom bolo užívanie Serenoa repens spojené so znížením počtu vymočení každú noc o 0,64 a zvýšením maximálneho prietoku moču (Qmax) o 2,75 ml/s. Výťažky z rastliny saw palmetto zlepšili medzinárodné skóre prostatických symptómov, kvalitu života a problémy s močovými cestami. Tieto závery vyplynuli z výsledkov prehľadovej štúdie, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise Journal of Current Medical Research and Opinion. Do prehľadovej štúdie bolo pritom zahrnutých sedem randomizovaných dvojito zaslepených štúdií (Randomized Control Trial) s 2 042 pacientmi a štyri systematické prehľady s celkovým počtom 10 601 pacientov.   
Výťažky z rastliny saw palmetto sú okrem iného užívané na zníženie zápalov, na zvýšenie sexuálnej túžby a plodnosti, pri liečbe infekcií močového systému a benígnej hyperplazie prostaty, na zachovanie zdravia prostaty alebo ako prevencia vypadávania vlasov.


Zdroje: 
http://www.cmro.in/index.php/jcmro/article/view/484/712
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa