Suplementácia magnézia posilňuje účinok liečby migrény

Suplementácia magnézia posilňuje účinok liečby migrény

Magnézium má pozitívny vplyv na liečbu migrény v rôznych vekových skupinách, pričom magnézium okrem iného posilňuje účinok bežnej farmakologickej liečby migrény. K tomuto záveru dospela metaanalýza publikovaná v odbornom časopise Nutrients. Citovaná štúdia, ktorej sa zúčastnili Američania vo veku 20 až 50 rokov, naznačuje, že nedostatočný príjem magnézia súvisí s prevalenciou migrény a silných bolestí hlavy. Podľa autorov štúdie antimigrenózny účinok magnézia spočíva okrem iného v jeho schopnosti chrániť neuróny pred oxidatívnym stresom. Ďalšia z citovaných štúdií dospela k záveru, že perorálne užívanie magnézia je dobre tolerovaným a finančne nenákladným doplnkom liečby pacientov trpiacich migrénou. Suplementácia môže znížiť frekvenciu záchvatov. A tým tiež zmierniť prípadné vedľajšie účinky súvisiace s liečbou migrenóznych stavov a znížiť náklady na liečbu. 

Magnézium je jedným z najdôležitejších iónov podieľajúcich sa na zmenách produkcie energie mitochondriami, zúčastňuje sa enzymatických reakcií, pomáha udržiavať rovnováhu bunkových membrán, ovplyvňuje ich priepustnosť a znižuje spontánnu depolarizáciu a má vplyv na dráždivosť a vedenie v periférnom i centrálnom nervovom systéme.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/5/1089/htm

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa