Vitamín B6 posilňuje pozitívne účinky horčíka pri úzkostných poruchách

Vitamín B6 posilňuje pozitívne účinky horčíka pri úzkostných poruchách

Horčík ovplyvňuje funkciu neurotransmiterov súvisiacich s prežívaním úzkosti. Metaanalýza publikovaná v odbornom časopise Cureus preukázala, že horčík má pozitívny vplyv na pacientov trpiacich úzkostnými poruchami a že jeho účinky sú významnejšie, ak je podávaný v kombinácii s vitamínom B6. Táto skutočnosť pravdepodobne súvisí s tým, že vitamín B6 hrá kľúčovú rolu v syntéze neurotransmiterov.

Horčík je po draslíku druhým najdôležitejším vnútrobunkovým katiónom v ľudskom tele. Pôsobí ako kofaktor pre viac ako 300 enzýmov a je zapojený do mnohých biochemických procesov nevyhnutných na udržanie homeostázy. Medzi tieto procesy patrí okrem iného syntéza bielkovín, svalová kontraktilita, termoregulácia, nervové vedenie a regulácia krvného tlaku. Horčík je tiež nevyhnutný pre syntézu DNA a RNA a metabolizmus adenosintrifosfátu (ATP). Nedostatok horčíka má negatívny dopad na celý organizmus a môže viesť k duševným poruchám, vrátane úzkostných.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11136869/

https://apcz.umk.pl/JEHS/article/view/47803

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa