Zázvor súčasťou liečby reumatoidných porúch i metabolického syndrómu

Zázvor súčasťou liečby reumatoidných porúch i metabolického syndrómu

Účinkom zázvoru sa venovala sumarizujúca analýza publikovaná v časopise Journal of Food Bioactives. Z doterajších štúdií vyplýva, že zázvor má protizápalové, protinádorové, antimikrobiálne, antiemetické, hepatoprotektívne a neuroprotektívne účinky. Zložky obsiahnuté v zázvore znižujú bolesť a zázvor je účinný pri liečbe opuchov, reumatoidných porúch, ale tiež vysokého krvného tlaku, porúch trávenia a infekčných ochorení. Zázvor je ďalej prospešný pri liečbe metabolického syndrómu. Dôvodom sú jeho hypotenzné, antiobezitné, hypoglykemické a hypolipidemické účinky.

Jedinečné vlastnosti zázvoru sú pripisované [6]-gingerolu, [8]-gingerolu, [10]-gingerolu a [6]-shogaolu, ktoré obsahuje. Zázvor okrem iného inhibuje reaktívne formy kyslíka, syntázu oxidu dusnatého, superoxiddismutázu, glutatión, hemoxygenázu a protizápalové cytokíny vrátane nukleárneho faktoru kappa B (NF-κB).

 

Zdroje:

http://www.isnff-jfb.com/index.php/JFB/article/view/284/455

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9320212/

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa