17. máj v Nórsku: Oslava Dňa ústavy, tradície a zvyky a jedna veľká párty!

17. máj v Nórsku: Oslava Dňa ústavy, tradície a zvyky a jedna veľká párty!

3 minúty čítanie 1179
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Jar je tu a v Nórsku sa tešíme na máj z mnohých dôvodov. Máj prichádza so štátnymi sviatkami a prvým dotykom leta a vrcholom mesiaca je 17. máj! V tento deň oslavujeme podpis ústavy v roku 1814. V Nórsku je Deň ústavy veľká sláva – po celej krajine. Od severu k juhu je 17. máj večierkom pre všetkých, obzvlášť pre deti. Oslavujeme v sprievodoch, s vlajkami, dobrým jedlom, sektom a tonami zmrzliny a zábavou pre všetkých. Obliekame sa do našich národných krojov zvaných bunad a celý deň mávame nórskymi vlajkami.

Všetko najlepšie k narodeninám, Nórsko

Konečne je tu jar a prichádza máj! 17. máj je v Nórsku štátny sviatok, keď oslavujeme náš Deň ústavy a veľká párty trvá od včasného rána do neskorého večera, s udalosťami a akciami pre každého! Tento deň je hlavne pre deti, plný zábavy, hier, balónikov a čo najviac zmrzliny zjedenej za jeden deň! Takto vyzerá typická oslava dňa:

Ranné vtáčatá

Zabudnite na ospalé rána! Vstávame za úsvitu, vztyčujeme vlajku a počúvame salvy na oslavu dňa. Potom sú to preteky s časom, aby sme si obliekli naše národné kroje a odviezli deti do školy na veľkolepú prehliadku. Potom je čas na jedlo! Rozprávame sa a bavíme počas obrovského brunchu, potom sa ponoríme späť do osláv v centre mesta. Odpoludnie? No, to je vyhradené pre kvalitný čas s rodinou a priateľmi, či už odpočívame v ústraní, alebo sa strácame v chaose v centre mesta. A viete čo? Večierok nekončí, dokiaľ nevyjdú hviezdy, obzvlášť ak ste superfanúšikovia 17. mája!

Najobľúbenejší deň v roku pre deti

17. máj je hlavne dňom detí. V celom Nórsku sa deti na tento deň tešia – pripadá mi to ako narodeniny a Štedrý deň zároveň! Plný zábavy, hier, prekvapení, balónikov a množstva zmrzliny! Žiadne pravidlá – môžu zjesť toľko zmrzliny a párkov v rožku, koľko chcú, tort a cukroviniek tiež. Školy v celej krajine sa premenili na zábavný park plný hier. Šťastné deti s vlajočkami v jednej ruke a zmrzlinou v druhej – to je typický pohľad na oslavu Dňa ústavy!

Menu na Deň ústavy

Mnoho ľudí sa schádza okolo stola s rodinou a priateľmi, aby oslavovali. Ponuka je často rôznorodá, zmes údeného mäsa, zemiakového šalátu, grilovaného jedla, klobás, párkov v rožku, zmrzliny, tradičnej torty, lesných plodov a ešte viac zmrzliny! Na oslavách sa popíja aj nealko, pivo, víno a mnoho sektu. Mnoho detí usporadúva súťaže v tom, koľko párkov v rožku alebo zmrzliny stihnú zjesť za 1 deň! Viem, že moja dcéra mala rekord 9 zmrzlín, ale počula som o tých, ktoré zvládnu oveľa viac!

Nórsky kroj - bunad

Nórsky ľudový kroj, čiže bunad, je oblečenie, ktoré Nóri nosia pri zvláštnych životných príležitostiach, a najmä 17. mája. V Nórsku existuje viac ako 450 rôznych bunadov, z ktorých každý má svoj vlastný jedinečný dizajn, ktorý sa líši v závislosti od toho, odkiaľ bunad (a osoba, ktorá ho nosí) pochádza. Bunady pochádzajú z rôznych miestnych ľudových krojov, ktoré sa nosili v predindustriálnej poľnohospodárskej spoločnosti.

Sú symbolom miestnej a regionálnej identity a spolupatričnosti.

• Bunad vlastní 70 percent nórskych žien a 20 percent mužov.

• Zvláštnou tradíciou, ktorú majú Nóri, je nosenie bunadu už viac ako 150 rokov, a je dokonca nominovaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

• Bunady sú často šité a vyšívané niekým z rodiny a mnoho bunadov sa dedí. Na obrázku môžete vidieť môj bunad z Bergenu, odkiaľ pochádzam, šitý mojou mamičkou. Moja dcéra nosí bunad z Rogalandu.


Krásny Deň ústavy z Nórska!

Nina Wichman

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa