Ako je to s vitamínom D zo slniečka počas jesene a zimy?

Ako je to s vitamínom D zo slniečka počas jesene a zimy?

3 minúty čítanie 1914

Že získavame vitamín D vďaka slniečku, sa učí už na základnej škole. Ako je to ale v mesiacoch, keď slnko skoro nesvieti? Dozviete sa tu.

Ako je možné, že máme vitamín zo slnka?

To je totiž trochu nepresná, ale všeobecne zakorenená informácia. Slniečko nám žiadny vitamín D neposiela. Funguje to tak, že sa vytvára v našej pokožke vo chvíli, keď na ňu dopadajú slnečné lúče. A nielen nám – vitamín D sa takto tvorí aj zvieratám. 

Už teraz je vám asi jasné, kde je ten háčik. Ak sme oblečení, alebo keď slnko nesvieti, proces tvorby vitamínu D je obmedzený alebo skoro nemožný. To isté platí, keď si natrieme kožu opaľovacím krémom. Ten vytvorí bariéru na preniknutie škodlivého UVA a UVB žiarenia, zároveň ale tiež na syntézu vitamínu D.

Pozor: ochrana kože pred nebezpečným žiarením a spálením je dôležitejšia. Svoje telo preto chráňte na slnku odevom alebo opaľovacím mliekom. Vitamín D je možné doplňovať v tabletkách, zdravú kožu však máme len jednu. 

Svoju rolu hrá to, kde žijeme

Je tu ešte jedna vec, kvôli ktorej má väčšina obyvateľov našej krajiny nedostatok vitamínu D. Tou je poloha, kde sa nachádzame. Miestne podnebné pásmo nám prináša počas roka málo slnečných dní. Slnko tu svieti krátko a slabšou intenzitou, než inde. Po peknom lete sa tomu ťažko verí. Spomeňte si ale napríklad na mesiac január, keď sa všetci zúfalo snažíme nájsť aspoň pár slnečných lúčov počas dlhých sivých týždňov. 

V neposlednom rade sa o vitamín D ochudobňujeme aj my sami. Svoje bežné dni trávime zatvorení v budovách, do práce alebo do školy jazdíme autom namiesto toho, aby sme sa prešli vonku. Hodina denne na čerstvom vzduchu skutočne nestačí! 

Kedy teda doplňovať vitamín D a ako? 

Keď si dáme spomínané súvislosti dohromady, tak prídeme k záveru, že vitamín D je dobré doplňovať po celý rok. Obzvlášť dôležité je to ale od jesene do jari. Vitamínu D máme všeobecne nedostatok, od detí až po seniorov a pritom je to jeden z najdôležitejších prostriedkov na podporu imunity.

Déčko sa dá doplňovať rôzne. Pre najmenšie deti sú najvhodnejšie kvapky. My dospelí obvykle siahneme po malých tabletkách, ktoré je fajn užívať s jedlom. Dobrým variantom je tiež rybí tuk – prirodzený zdroj vitamínu. Tučné morské ryby by sa preto mali objaviť na našom stole najmenej 2× do týždňa. 


Vitamín D3 VitaSolaris

Vitamín D3 VitaSolaris Ročné balenie

Vitamín D je dôležitý pre imunitný systém, aby sme zostali zdraví po celý rok! VitaSolaris obsahuje vitamín D3 – najúčinnejšiu formu vitamínu D. Zdravotnícke inštitúcie odporúčajú užívať vitamín D kvôli jeho preukázanému vplyvu na imunitný systém.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa