Ako môže správny výber potravín urobiť aj z horúceho dňa ľadové osvieženie, a ktorým sa radšej vyhnúť?

Ako môže správny výber potravín urobiť aj z horúceho dňa ľadové osvieženie, a ktorým sa radšej vyhnúť?

4 minúty čítanie 996
Autor: Lenka Zajíčková

Letné mesiace sú čím ďalej teplejšie. Pozrite sa, ktoré potraviny dokážu ochladiť telo a poriadne osviežiť, a čo si radšej odpustiť, ak nechcete stráviť slnečný deň na toalete.

V parných dňoch je dôležité nielen hydratovať telo, ale tiež konzumovať potraviny, ktoré pomáhajú organizmu ochladiť sa. Zabúdame totiž, že všetko čo zjeme a vypijeme je palivom, zdrojom živín, vody a energie. Najmä počas letných teplôt, ktoré sú pre nás zaťažujúce, je dobré myslieť na skladbu jedálneho lístka.

Spísala som zoznam potravín, ktoré sa vyslovene ponúkajú na ochladenie, ale pozrela som sa aj na ich možné negatíva:

Vodný melón 

Prečo je dobrý: melón je bohatý na vodu (približne 92 %) a obsahuje antioxidanty ako lykopén, ktoré pomáhajú v boji proti škodlivinám. Navyše chutí snáď každému a zachráni hydratáciu u detí, ktoré odmietajú piť. Nemusíte ho jesť len tak – pridajte ho do smoothie alebo urobte vychladený šalát z melóna, uhorky a syra feta.

Čo je strašiakom: melón patrí medzi potraviny, ktoré nás najčastejšie môžu nakaziť salmonelózou. Tá môže byť prítomná na povrchu melóna, najmä ak bol melón kontaminovaný pri pestovaní, zbere alebo spracovaní. Pri krájaní melóna je riziko prenosu baktérií do vnútra ovocia. Vždy melón dobre umyte a usušte, nikdy nekupujte krájaný melón a dôsledne ho skladujte v chladničke!

Uhorka

Prečo je dobrá: uhorky tiež obsahujú až 95 % vody. Sú tiež bohaté na vitamíny a minerály. Nevšedné, ale výborné spracovanie (hlavne keď ich máte nadbytok) je uhorková limonáda s kvapkou citrónu s bazovým sirupom, ktorým ale šetrite. Rozhodne by ste niekedy mali skúsiť studené gazpacho!

Čo môže byť problém: tiež pri uhorkách alebo cuketách hrozí salmonelóza. Problém je všeobecne pri ovocí a zelenine, ktoré majú veľa vody a málo kyselín v kombinácii s tým, že ich zle skladujeme v teple. Skrátka sa rýchlejšie kazia. Buďte obozretní skôr pri kupovanej než domácej zelenine.

Biely jogurt a kyslomliečne výrobky

Prečo sú dobré: obyčajný neochutený jogurt je ľahko stráviteľný a pomáha udržiavať telesnú teplotu na nižšej úrovni. Obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravé trávenie a to sa nám v horúčave, keď nám častejšie hrozia črevné problémy, nesmierne hodí. Z jogurtových a kyslomliečnych produktov si urobíte rozmixovaním s ovocím zdravé nanuky alebo nápoje. V slanej verzii sa jogurt hodí na tzatziki alebo šalát raita.

Dajte pozor: mliečne výrobky sú skvelé, ale v lete viac než inokedy opatrne s nepasterizovaným mliekom. Aj keď je populárne, môžeme sa nakaziť zákernými chorobami, pretože nebolo zbavené vírusov a baktérií. To isté platí pre výrobky z neho – bryndza, žinčica,…

Listová zelenina

Prečo je dobrá: rímsky šalát, špenát alebo rukola sú ľahko stráviteľné a osviežujúce. Zásobujú telo vitamínmi a najmä pokrm pozdvihnú chuťovo. Aj z nich je dobré smoothie alebo šťava. 

Kde môže byť problém: kvôli svojej krehkosti má listový šalát tendenciu na naozaj rýchle kazenie, v lepšom prípade vädnutie. Vždy ho opláchnite studenou vodou, vložte do misky a prikryte mokrým obrúskom. V chladničke vydrží niekoľko dní stále svieži.

A čo pitný režim? Dá sa nejako vyšperkovať?

Pozrieme sa na vhodné i nevhodné nápoje, ktoré nám v horúčave veľmi nepomôžu. Základom pitného režimu by úplne pre všetkých mala byť čistá voda, približne 2 l denne. Je lepšie piť priebežne po menších dávkach a nie vypiť celú fľašu vody naraz. Zvláštnu pozornosť venujme deťom, chorým, seniorom a tehotným – skrátka tým, ktorí sú dehydratáciou ohrození viac. Nie je ale veľmi dobré snažiť sa ochladiť ľadovými nápojmi. Viete prečo?

  1. Hrozí šok pre tráviaci systém – keď náhle vypijete ľadový nápoj, môže to spôsobiť kŕče alebo spomalenie trávenia, pretože studená tekutina môže dočasne spomaliť alebo dokonca zastaviť tráviaci proces. 
  2. Paradoxne je nám pocitovo teplejšie – ľadový nápoj môže viesť k tomu, že telo začne produkovať viac tepla, aby vyrovnalo rozdiel teplôt medzi nápojom a telesnou teplotou. Takže sa vo finále môžeme cítiť ešte teplejšie. 
  3. Efekt dehydratácie – organizmus sa snaží vyrovnať s prípadnou dehydratáciou tým, že spomalí močenie. To môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tele a zhoršeniu dehydratácie. 

Namiesto toho je lepšie piť nápoje s izbovou teplotou alebo mierne chladné, ktoré telo ľahšie prijíma a ktoré nebudú mať taký šokový efekt na tráviaci systém a celkovú teplotu tela. Dôležité je tiež vyhýbať sa príliš sladkým alebo kofeínovým nápojom, ktoré môžu spôsobiť dehydratáciu. Samostatnou kapitolou je potom obmedzenie pitia močopudných nápojov.

Močopudné nápoje sú tie, ktoré podporujú tvorbu moču a môžu pomôcť pri odvodňovaní tela. Sú to niektoré bylinné čaje – púpava, žihľava, ďalej čierny čaj prirodzene obsahujúci kofeín a samozrejme káva. Ale napríklad aj šťavy, ako je brusnicová šťava, ktorá sa odporúča pri problémoch s vylučovaním. Je preto dôležité konzumovať močopudné nápoje s mierou a v súlade s odporúčaniami odborníkov, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky, ktoré môžu ovplyvniť funkciu obličiek.

A aké pitie nás naopak ochladí? Rozhodne je to studený mätový čaj. Mäta obsahuje mentol znižujúci telesnú teplotu. Pridať ju ale môžete aj do džbánu s vodou, čo je nesmierne múdre – bylinky všeobecne vodu ochutia, bez toho, že by sme pridali sladký sirup. Kto potrebuje fádny pitný režim spestriť, môže zamraziť lístky mäty aj do kociek ľadu. Podobne chladivý efekt má aj citrónová tráva alebo bazalka. 

V lete hrozí častejšie salmonelóza

Salmonelóza je infekčné ochorenie, ktoré má veľmi nepríjemný priebeh a bohužiaľ často postihne viac členov rodiny naraz. Táto baktéria sa môže nachádzať v rôznych potravinách, ktoré môžu byť kontaminované počas produkcie, spracovania alebo skladovania. Medzi potraviny, ktoré môžu niesť riziko salmonelózy, patrí všetko mäso. Ak nie je dostatočne tepelne spracované alebo bolo skladované v teple, baktérie sa rýchlo rozmnožia.

Veľkým nešvárom je potom používanie rovnakých kuchynských pomôcok na surové i upečené mäso počas grilovania. Dosku alebo kliešte nestačí len utrieť! Vždy majte vidličku zvlášť na surové i hotové mäso! A nezabudnite – surové mäso neoplachujeme. Baktérií ho tým nezbavíme, na to je voda veľmi malý pán, zato si ich roznesieme všade po okolí.

Ďalej sú tu vajíčka a majonézy či zmrzliny. Pri vajciach sa môže baktéria nachádzať na povrchu škrupiny alebo vo vnútornom obsahu vajec a nesprávnou manipuláciou kontaminujeme aj okolie – kuchynskú linku, drez, naše ruky,… Salmonelózou sa môžeme nakaziť kdekoľvek a problémom sú aj ryby, morské plody, zelenina, ovocie, skrátka čokoľvek, čo je v horúčave skladované mimo chladničku. Doma si to postrážiť môžeme, ak sa chystáte jesť vonku, vždy sa zaujímajte o čistotu prevádzkarne a pokúste sa vnímať, ako s jedlom zaobchádzajú. Zdá sa vám, že ste dostali k hranolčekom tatársku omáčku, ktorá je vo veľkom balení priamo vedľa sporáku? Nabrali vám šalát z misky, na ktorú praží slnko? Radšej zvážte, či vám za to prípadné žalúdočné problémy stoja. 


ImuBerin

ImuBerin Mesačné balenie

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry. Spája v sebe superkombináciu vitamínov a minerálov, ktoré podporujú imunitný systém a prirodzenú obranyschopnosť tela a zmes biologicky aktívnych flavonoidov získaných z extraktov známych bobúľ.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa