Ako podporiť imunitu počas jesene? Vyskúšajte otužovanie alebo šípkový čaj!

Ako podporiť imunitu počas jesene? Vyskúšajte otužovanie alebo šípkový čaj!

3 minúty čítanie 3047

Dobre vieme, že s prvými sychravými dňami si každý spomenie na to, že by mal podporiť svoj imunitný systém. Tu sú naše tajné triky!

Vytrénujte svoju obranyschopnosť

Imunitný systém je potrebné budovať dlhodobo. Čím sme chúlostivejší, tým krehkejšia je aj naša obranyschopnosť. To sa dá ale zmeniť. Otužovanie je síce malá veda a nie je radno bezhlavo skočiť do studenej rieky, drobnými krôčikmi sa ale naučíte všetko potrebné. 

Začnite napríklad tak, že na sprchovanie budete postupne používať chladnejšiu vodu. Časom sa váš tepelný komfort upraví a bude vám stačiť o jednu vrstvu oblečenia menej. Fajn je spať v spálni s otvoreným oknom, v zime ju potom nevykurujte. Naučte sa zahriať sa pohybom, skôr než vonkajšími prostriedkami. Taký začiatok otužovania je pozvoľný a pre organizmus šetrný. A najmä dlhodobo udržateľný. Móda kúpania v sude s ľadom je síce lákavá, keď ale vaše telo nie je zvyknuté na otužovanie so všetkým čo k tomu patrí, skôr ako podpora imunity hrozí šok a nachladnutie. 

Škandinávci majú pekné príslovie: neexistuje zlé počasie, iba zle zvolené oblečenie. Pohybujte sa na čerstvom vzduchu čo najviac a nenechajte sa odradiť dažďom. Aj preto majú severania tuhý korienok!

Myslite na zásobu vitamínov

Pre imunitu sú najdôležitejšie tieto dva:

Vitamín D, ktorý získavame vďaka slnečnému svitu. S koncom leta ale ubudne aj teplých lúčov, zahalíme sa do dlhých rukávov a tvorba vitamínu D je veľmi obmedzená. Je preto dobré doplňovať Déčko v tabletách. Vyskúšajte napríklad náš VitaSolaris – tento mesiac si môžete objednať plné balenie zadarmo, len za dopravné a balné!

Vitamín C, ktorý okrem imunity podporuje tiež kvalitu kostí, je kľúčový na vstrebávanie železa a pomáha telu s tvorbou kolagénu. Vitamín C teraz do slova rastie pri každej ceste. Je totiž obdobie šípok! Tieto červené koráliky obsahujú mnohonásobne viac vitamínu C, než napríklad citróny. Nasušte si šípky na čaj – výborne pomôže mlynček na mäso, ktorý plody nadrví, aby sa účinné látky vo vode ľahšie uvoľnili.

Neberte psychickú pohodu na ľahkú váhu

Sme jedno telo a jedna duša. Tieto dva prvky od seba nemožno oddeliť a sami určite dáte za pravdu, že keď ste sa niekedy cítili psychicky vyčerpaní, podpísalo sa to aj na fyzickom zdraví a naopak. Stres, starosti a trápenie majú na imunitu veľký vplyv. Rovnako tak únava a vyčerpanie. 

Pokúste sa na vec pozrieť s nadhľadom: náročné chvíle boli a budú, zažívame ich všetci. Vyhráva ale ten, kto vezme situáciu do svojich rúk. Naplánujte si čas na odpočinok. Choďte spať o hodinu skôr. Nehanbite sa osloviť odborníka – na duševné problémy ich dnes existuje mnoho. 

A spomeňte si aj na človeka vo svojom okolí, ktorý má stále dobrú náladu a život neberie tak vážne. Veríme, že ten je chorý málokedy. Inšpirujte sa a podporte svoju imunitu vo viacerých ohľadoch – buďte k sebe láskaví a doprajte si relax, choďte každý deň von do prírody a pri tej príležitosti si nazbierajte plody jesene na čaj aj na ozdobu.

Máte ďalšie tipy na podporu imunity? Sem s nimi!


Vitamín D3 VitaSolaris

Vitamín D3 VitaSolaris Ročné balenie

Vitamín D je dôležitý pre imunitný systém, aby sme zostali zdraví po celý rok! VitaSolaris obsahuje vitamín D3 – najúčinnejšiu formu vitamínu D. Zdravotnícke inštitúcie odporúčajú užívať vitamín D kvôli jeho preukázanému vplyvu na imunitný systém.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa