Brusnice na prostatu? Oveľa účinnejšie sú iné rastliny!

Brusnice na prostatu? Oveľa účinnejšie sú iné rastliny!

3 minúty čítanie 2396

Asi najznámejšou liečivou rastlinou na urologické problémy je brusnica. Skutočne ale tak pomáha? A existuje niečo lepšie?

Pozor, brusnice nie sú len jedny

Všetci poznáme brusnice ako červené plody drobných kríkov, ktoré sa podobajú čučoriedkam. Botanických druhov brusníc je ale viac. Brusnica rastie aj v našich lesoch. Plody, ktoré poznáme z pultov obchodov ale patria inej rastline – kľukve. Sú si podobné, je možné ich využiť v kuchyni i alternatívnej medicíne, úplne rovnaké účinky ale nemajú. Sadenice oboch rastlín je možné dokonca pestovať aj v záhrade. Kľukva má ale svoju domovinu v Amerike, v Škandinávii a v severných oblastiach celkovo. 

Presladené sušené brusnice ako výživový doplnok príliš vhodné nie sú. Nič nimi nepokazíte, veľké výsledky ale očakávať nemožno.

Ako sa užíva brusnica a je skutočne taká dobrá?

Produktov z brusníc je mnoho. Vyberať môžete od kapsúl cez sirupy a šťavy až po kombinované výživové doplnky, kde nájdete aj ďalšie prospešné látky. Surové brusnice nie sú až také chutné. V posledných rokoch sa stali brusnice symbolom prevencie problémov močových ciest.

Účinky brusníc a kľukvy sa stále skúmajú. Zatiaľ nebolo zistené, že by bol ich efekt zaručený a výrazne by pomáhal na prostatu alebo močové cesty. Či už ide o zápaly, zväčšenú prostatu, problematické močenie alebo dokonca zhubné ochorenie, určite sa nemožno na brusnice spoľahnúť ako na liek. Môžete ich ale využiť ako doplnkovú starostlivosť – samozrejme sú bohaté na vitamíny, ktoré nám prospievajú celkovo. 

Ktoré byliny môžu ešte pomôcť?

Konkrétne na prostatu je odporúčaná a lepšie preskúmaná rastlina serenoa plazivá. Ide o druh palmy, ktorý ste mohli vidieť aj u nás. Aj keď môže vyzerať zvláštne, užívať výťažok z palmy na močové problémy, oplatí sa do toho ísť. Serenoa, alebo tiež saw palmetto, má preukázané pozitívne účinky pri zväčšení prostaty. Výťažok je možné užívať v tabletách a kapsulách, takže veľmi pohodlne. Tiež serenou odporúčame kombinovať s ďalšími látkami – napríklad so zinkom a selénom – najdôležitejšími prvkami na podporu zdravia prostaty, močového a pohlavného ústrojenstva.

Žihľavový čaj je skvelý na prečistenie

Nič jednoduchšie a lacnejšie už nenájdete. Žihľava sa dlhé stáročia užíva (nielen) na prečistenie močového ústrojenstva. Čaj zo žihľavy pôsobí močopudne a je možné mať ho stále poruke. Využiť môžete čerstvú i sušenú vňať zo žihľavy. Zbierajte ju ale len do doby, než začne kvitnúť – potom už by sa užívať nemala. Najväčšiu silu má žihľava hneď na jar. 

Okrem toho je žihľava bohatá na vitamíny a minerály. Môže pomôcť s kožnými problémami, upraviť krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Žihľavové listy skúste pridať do nátierky, polievky alebo špenátu. Skrátka a dobre – ak hľadáte bylinu, ktorú si nepomýlite a ktorá podporí zdravie vášho močového ústrojenstva, oplatí sa žihľavu vyskúšať.


ProstaXin

ProstaXin Mesačné balenie

Špeciálna receptúra na podporu zdravia prostaty a močových ciest. Výživový doplnok určený nielen mužom okolo päťdesiatky. Kombinácia prírodných aktívnych zložiek, ktorým skutočne môžete dôverovať.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa