Cholesterol – aká by mala byť jeho hladina a ktorý je ten dobrý a zlý?

Cholesterol – aká by mala byť jeho hladina a ktorý je ten dobrý a zlý?

3 minúty čítanie 1624

Bez cholesterolu sa nezaobídeme. Nájdeme ho v ktorejkoľvek bunke nášho tela. Vďaka tomu, že si ho náš organizmus vie vytvoriť sám a navyše ho konzumujeme v potravinách, sa ľahko dostaneme za pomyselnú bezpečnú hranicu.

Na čo nám slúži cholesterol?

Cholesterol je látka, ktorá má tukovú povahu a pre život je veľmi významná. Zároveň jej nesmie byť veľa. Podieľa sa okrem iného na:

  • tvorbe hormónov a syntéze vitamínu D,
  • je palivom pre mozog,
  • potrebujeme ho na tvorbu žlče.

Hladinu cholesterolu bežne kontrolujú lekári na preventívnej prehliadke. Je to veľmi dôležité – len mierne zvýšený cholesterol je možné celkom ľahko riešiť úpravou jedálneho lístka a životného štýlu, vysoké hodnoty už vyžadujú usilovnejší boj. 

Cholesterol v krvi by mal dosahovať maximálne hodnoty 5,0 mmol/l. Množstvo nad 6,2 mmol/l už je skutočne varovným signálom. 

Cholesterol nie je len zlý

Zrejme ste už niekedy počuli pojmy dobrý a zlý cholesterol. Pomáhajú laikom lepšie sa orientovať. 

Tzv. dobrý cholesterol predstavuje skratku HDL – high density lipoprotein. Tento typ pomáha prenášať prebytočný cholesterol do pečene, kde sa zneškodní. Jeho opakom je LDL – low density lipoprotein, ktorý opačne transportuje cholesterol z krvi do tkanív. Tam ho ale nechceme, pretože sa môže usadiť napr. v cievnej stene, čo predstavuje jeden z najčastejších zdravotných problémov súčasnosti. 

Na tieto typy cholesterolu má obrovský vplyv to, čo jeme. Zlý cholesterol si zvyšujeme úmerne s tým, koľko živočíšnych tukov, vyprážaných jedál a kalorických pochúťok si doprajeme. Naopak dobrý cholesterol sa priatelí napríklad s rybím tukom

Preto by sme mali tuky v jedálnom lístku obmedziť všeobecne. Nie je to otázka štíhlej línie, ale zdravého srdca a ciev. Prirodzene nie je možné ani vhodné obísť sa bez tuku úplne. Maslo a masť však vymeňte za rastlinné oleje a šetrite s nimi. Fajn je dať prednosť polotučným produktom pred tými plnotučnými. A pozor si dajte tiež na skryté tuky. Najčastejšie na nás číhajú v sladkostiach, zmrzlinách a zákuskoch. 

Ako na vysoký cholesterol?

Rozhodne v spolupráci s lekárom. Tým najzákladnejším je zmena životného štýlu, ktorá začína jedálnym lístkom a končí pohybom. Na hladinu cholesterolu má neblahý vplyv fajčenie a alkohol. Veľkým problémom je stres. 

Vedeli ste, že stres sa na ľudskom zdraví podpisuje rovnako negatívne, ako návykové látky?

Pre zdravú hladinu cholesterolu sa odporúča venovať sa denne aspoň pol hodiny svižnému pohybu. Môže to byť chôdza, beh, plávanie aj jazda na bicykli. Pohyb pomáha zhodiť nadbytočné kilá, ktoré sú rizikovým faktorom cholesterolu v krvi. 

Poznáte svoje hodnoty cholesterolu, a darí sa vám ich udržať v norme? Podeľte sa o svoje tipy ako žiť zdravšie v komentároch!

CholestControl

CholestControl Mesačné balenie

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry. Jeho ingrediencie boli starostlivo vybrané, aby podporovali stabilnú hladinu cholesterolu v krvi. S cholesterolom má totiž podľa prieskumov problém 7 z 10 ľudí. Je prospešný pre zdravú funkciu srdca a cirkuláciu krvi.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa