Čo jedia Nóri na Vianoce? Kulinárska cesta nórskymi vianočnými tradíciami,

Čo jedia Nóri na Vianoce? Kulinárska cesta nórskymi vianočnými tradíciami,

3 minúty čítanie 1752
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Blíži sa čarovné obdobie, a preto vás chcem pozvať na cestu za vianočnými kulinárskymi tradíciami v Nórsku. Nie – nejeme stále ryby – počas Vianoc jeme veľa mäsa. Máme rôzne tradície podľa toho, kde sa v krajine nachádzate, a líšia sa od severu k juhu, od východu k západu. Na Vianoce dodržiavame staré zvyky a rituály a večera, ktorú jeme spoločne s rodinou a priateľmi večer 24. decembra, je pre nás veľmi dôležitá. December je niečo, na čo veľa ľudí čaká celý rok!

Štedrovečerná večera s tradíciami z Nórska

V Nórsku obvykle jeme veľa rýb, ale ak ide o Vianoce, ryby nehrajú pri večeri hlavnú rolu. V skutočnosti len 1 % z nás je na Štedrý deň tresku. Väčšina si dáva mäso. A aké druhy mäsa to sú, záleží na tom, odkiaľ z Nórska pochádzate. Na západnom pobreží, odkiaľ pochádzam, dávame prednosť jahňaciemu mäsu, ktoré sa solí, suší a niekoľko hodín dusí. 

Na východe krajiny mnohí dávajú prednosť bravčovým rebrám. Na severe si vyberajú obidva tieto varianty a len malá časť z južného Nórska dáva prednosť treskám. Okrem toho niektorí dávajú prednosť morčaciemu mäsu alebo veľmi zvláštnemu nórskemu „lutefisku“, čo je sušená treska vypraná v lúhu. Neznie to dobre, ja viem – ale v čase Vianoc je to veľmi obľúbené. Okrem mäsa máme zemiaky, horčicu, rôzne omáčky, kyslú kapustu, červenú kapustu, ovocie a rôzne druhy zeleniny. Na pitie sa podáva špeciálne vianočné pivo, aquavite – nórska pálenka, alebo víno a deti dostávajú červené nealkoholické nápoje zvané „Julebrus“.

Dezerty s prekvapením!

Ako dezert sa podáva ryžový krém (nie zmrzlina!), šľahaná smotana s moruškami, karamelový puding alebo vianočné pečivo. Do ryžového krému často dávame jednu mandľu ako prekvapenie a šťastlivec, ktorý mandľu v kréme nájde, vyhráva veľké marcipánové prasiatko! Pre deti je to veľmi zábavné a vzrušujúce! K tomu všetkému pridávame vianočné pečivo, čokoládu, marcipán a samozrejme medovníčky! Takže ak to všetko niekto prežije – sme pripravení na darčeky pod stromčekom!

„7 druhov vianočného pečiva“ – táto tradícia pochádza z doby pred 140 rokmi – keď v Nórsku vyšla prvá kuchárka. Všetci hospodári s úctou k sebe samým by mali na Vianoce vyrobiť 7 rôznych druhov pečiva a koláčov. Rôzne druhy pečiva sa v rôznych častiach krajiny líšia, ale 7 je počet starých tradícií…

Štedrovečerný obed

Po všetkom tom ťažkom jedle na Štedrý deň mnoho ľudí čaká až do obeda nasledujúceho dňa, než bude ďalšie jedlo… a teraz príde na rad ryba! Podáva sa čerstvé pečivo so skvelými prílohami, ako sú rôzne druhy lososa, „rakfisk“, rôzne druhy sleďov a tiež údeniny z rýb a mäsa. Jeme tiež waldorfský šalát, šalát z červenej repy, sušené orechy a oriešky, zemiaky a rôzne druhy zeleniny. 

Nóri milujú svoje vianočné tradície a stretávanie sa pri stole s priateľmi a rodinou je pre nich veľmi dôležité. Ale po niekoľkých dňoch sme prepchatí a človek sa cíti dosť nesvoj a musíme sa vrátiť ku každodennej rutine. Možno by sme si po tom všetkom mohli dopriať dennú dávku omega-3! Čo jete na Vianoce vy? Možno by sa vám tiež hodila dávka omega-3 na Nový rok? Tu to môžete vyskúšať zadarmo!


Veselé Vianoce z Nórska!


Nina Wichman


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa