Fytosteroly: Prirodzená sila pre zdravú činnosť srdca a cholesterolu

Fytosteroly: Prirodzená sila pre zdravú činnosť srdca a cholesterolu

3 minúty čítanie 2025

Zdravie a pohoda sú drahocenné poklady, ktoré si všetci chránime. V dnešnom svete, kde sa veľakrát stretávame s rôznymi zdravotnými výzvami, je dôležité zamerať sa na podporu nášho organizmu. Jednou z kľúčových látok, ktoré môžu hrať významnú úlohu v našom zdraví, sú fytosteroly.

Čo sú fytosteroly?

Fytosteroly sú prírodné zložky nachádzajúce sa v rastlinách. Sú to látky štrukturálne podobné cholesterolu, ktoré sa vyskytujú v rôznych typoch rastlín, ako sú orechy, semienka, obilniny a plody. Ide o skupinu zlúčenín, ktoré majú potenciál pozitívne ovplyvniť náš zdravotný stav, najmä čo sa týka srdca a hladiny cholesterolu.

Vplyv fytosterolov na zdravie srdca

Štúdie naznačujú, že konzumácia potravín bohatých na fytosteroly môže prispieť k podpore zdravej činnosti srdca. Fytosteroly pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi. Deklarovaný prínos sa dostaví pri užívaní aspoň 800 mg denne. 

Fytosteroly pôsobia tým spôsobom, že konkurujú cholesterolu v absorpcii v tráviacom trakte. To znamená, že ak zvýšime príjem potravín obsahujúcich fytosteroly, môžeme znížiť absorpciu cholesterolu z potravy a tým aj jeho hladinu v krvi. Tento mechanizmus môže byť jedným zo spôsobov, ako fytosteroly prispievajú k zdravej činnosti srdca.

Odporúčaný príjem a spôsoby konzumácie

Aby sme využili prínosy fytosterolov, je dôležité zaradiť do našej stravy potraviny, ktoré sú na ne bohaté. Sem patria napríklad orechy (najmä kešu, mandle a vlašské orechy), semienka (lieskové, slnečnicové, sezamové), avokádo, obilniny (ovos, jačmeň, ryža) a niektoré druhy ovocia (napr. hrozno). 

V tomto ohľade môžu zohrať kľúčovú úlohu aj výživové doplnky. Jesť výživový doplnok bohatý na fytosterol môže byť užitočné na cielenú a konzistentnú podporu zdravia srdca a cholesterolu, najmä ak nedostávate dostatok týchto látok z bežnej stravy.

Nezabúdajme, že strava a životný štýl hrajú komplexnú úlohu v zdraví nášho tela. Fytosteroly môžu byť jedným z kameňov mozaiky, ktorá nám vytvorí optimálny stav pohody. 

Fytosteroly u nás nájdete vo výživovom doplnku s názvom Cholest Control.


CholestControl

CholestControl Mesačné balenie

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry. Jeho ingrediencie boli starostlivo vybrané, aby podporovali stabilnú hladinu cholesterolu v krvi. S cholesterolom má totiž podľa prieskumov problém 7 z 10 ľudí. Je prospešný pre zdravú funkciu srdca a cirkuláciu krvi.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa