Losos sa vrátil do českých riek

Losos sa vrátil do českých riek

2 minúty čítanie 3487

Na konci apríla bolo do vybraných tokov distribuovaných celkovo 40 tisíc kusov plôdikov lososa obecného. S projektom začal Severočeský územný zväz už v roku 1998. Nákup plôdikov lososa od minulého roka financuje spoločnosť Naturamed Pharmaceuticals.

Projekt Českého rybárskeho zväzu s cieľom navrátenia lososa do Labe začal už v roku 1998 v rámci programu Lachs 2000, a to vysadením prvých 10 000 kusov plôdika lososa do rieky Kamenice. Od roku 1999 bol projekt finančne podporovaný programom Starostlivosť o krajinu a neskôr z OP Životné prostredie MŽP. V posledných rokoch sa ročne vysadzuje 200 000 až 300 000 kusov plôdikov. Dospelé lososy pre umelý výter boli získané v južnom Švédsku.

Jedným z najväčších problémov návratu tejto úžasnej ryby sú v súčasnosti prekážky na vodných tokoch, či už jediný plavebný stupeň na Labe pri Hamburgu s čiastočne neprechodnými rybími prechodmi, alebo rovnako tak nepriestupná riečka Kamenica, kde sa ryby pri návrate k reprodukcii môžu dostať len k prvému splavu v Edmundovej tiesňave.

Od roku 1998 bolo vysadených do českých vôd celkovo 4 033 000 ks plôdikov lososa. Tento tok vysadil NP České Švajčiarsko polročné lososy do Kamenice, čo predstavuje vysadenie viac ako 100 000 kusov. NP tiež nepravidelne inkubuje plôdiky lososa v inkubačných boxoch priamo v rieke. Na jeseň roku 2002 došlo k návratu dospelých lososov z mora do tokov v českej časti povodia Labe. Ryby migrujú ako smoltové vo veľkosti asi 15 až 20 cm, vo veku 1 – 2 rokov a po ďalších 1 – 2 rokoch sa už môžu vracať ako dospelé ryby vo veľkosti obvykle 70 až 100 cm a s hmotnosťou 2 až 8 kg.

V rokoch 2003 až 2022 boli lososy pravidelne zaznamenávané v migračnom a reprodukčnom období október – december, ale počet ročne zaznamenaných dospelých lososov v Kamenici v posledných rokoch nepresahuje 10 jedincov.

Aj preto, alebo možno práve preto, sa Naturamed Pharmaceuticals rozhodla tento projekt financovať dlhodobo.

 

OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Mesačné balenie

Vysoko kvalitný doplnok stravy s omega-3. Základom je najčerstvejší olej SALfresh získavaný z lososov žijúcich v priezračných vodách nórskych fjordov, ktorý je bežne v doplnkoch inak nedostupný. Nová receptúra doplnená o vitamín D na podporu imunitného systému.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa