Losos z farmy uprostred oceánu

Losos z farmy uprostred oceánu

3 minúty čítanie 1628
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Keď sa povie „farma“, každý z nás si predstaví drevenú budovu sa stádom oviec či kráv a sliepky pobehujúce sem a tam. Pán farmár, na sebe kockovaná košeľu a slamený klobúk, manipulujúci na korbe svojho traktora debničky s organickou zeleninou. Ale čo keby sme vám povedali, že existuje farma, ktorá nemá adresu, nedôjdete k nej autom a po sliepkach by ste pátrali márne?

Morská farma Jostein Albert

V roku 2018 podpísala spoločnosť Nordlaks zmluvu na výstavbu prvej morskej farmy so skupinou CIMC Raffles. Farma samotná bola postavená v lodeniciach spoločnosti v mestách Yantai a Haiyang v Číne. Začiatkom novembra 2018 sa slávnostne zarezal prvý kúsok ocele a v polovici júna 2020 už hotová farma dorazila do Hadse. Z Číny do Nórska ju prepravovala Dockwise Vanguard, najväčšia nákladná loď na svete. A farma bola tiež najväčším nákladom, aký táto loď kedy prepravovala.

Morská farma Jostein Albert je 385 metrov dlhá, takmer 60 metrov široká a v najhlbšom mieste dosahuje až 40 metrov pod hladinu. Jej kapacita je obrovská, uvádza sa, že je možné chovať na nej až 10 000 ton lososa. Farma ako taká sa nikam neplaví a až na malé odchýlky v polohe (približne 400 m od stredu), ktoré sú spôsobené predovšetkým vetrom, vlnami a prúdmi, zostáva na svojom mieste. K tomu jej pomáha ukotvenie pomocou 11 kotiev s váhou až 22 ton. Je nutné dodať, že každá jedna kotva má prídržnú silu medzi 300 až 450 tonami. Je nám teda jasné, že s týmto kolosom len tak niekto, či skôr niečo, nepohne.

Spokojná ryba je prioritou

Losos, ktorý bol ako prvý vpustený na morskú farmu, vážil takmer 2 kilogramy a bol premiestnený z rybej „škôlky“ v Hadsele. Do konca augusta 2020 už vo vodách morskej farmy spokojne plávalo spolu 2,3 miliónov rýb.

Lososy sú monitorované operačným strediskom spoločnosti Nordlaks, prevádzkovateľom celej farmy. Spočiatku bolo veľmi dôležité sledovať správanie prvých rýb na farme. Bolo kľúčové im zaistiť zodpovedajúce prostredie aj stravu tak, aby zdravo rástli a ako výsledný produkt boli čo najkvalitnejšie. To sa tímu pracovníkov Jostein Albert podarilo na jednotku a lososy z morskej farmy dnes patria medzi najkvalitnejšie človekom odchované ryby vôbec.

Životné prostredie zaťažené na minimum

Vďaka súčasnému technologickému rozvoju má dnes väčšina firiem na výber, aký dopad ich produkt bude mať na životné prostredie. Firma Nordlaks si je toho vedomá a snaží sa tak postupne prechádzať na ekologickejší variant fungovania farmy.

V súčasnej dobe prebieha výmena lodí, ktoré prevážajú ryby. Pôvodné plavidlá poháňané naftou budú už čoskoro minulosťou. Nordlaks totiž stavia niekoľko lodí s batériovým či plynovým hybridným pohonom. Na svojich ostatných rybích farmách obmedzila naftové generátory a spolu s prechodom na skvapalnený zemný plyn a pobrežné energiu na vrtných lodiach sa začína úsilie vyplácať.

Zaujímavosťou je, že chod takéhoto obrovského kolosu má na starosti len hŕstka ľudí. Stála posádka sa skladá z dvoch smien po piatich ľuďoch. Medzi nich patrí napríklad navigátor, technický manažér, vodný technik a operátor. Piatym členom tímu a zároveň veľmi dôležitým námorníkom pre fungovanie celého tímu farmy nie je nikto iný ako kuchár. Budeme dúfať, že podáva na večeru aj iné jedlo než lososa na masle.

 

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa