Najkrajšia cyklotrasa v Nórsku:  Dobrodružstvo Rallarvegen – história, príroda a veľkolepý zážitok na bicykli!

Najkrajšia cyklotrasa v Nórsku: Dobrodružstvo Rallarvegen – história, príroda a veľkolepý zážitok na bicykli!

4 minúty čítanie 2459
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Leto je tu a jednu z najobľúbenejších cyklotrás v Nórsku je konečne možné preskúmať, bez toho, že by ste narazili na sneh! Vo výške 1 300 metrov nad morom prechádzate hory po starej stavebnej ceste postavenej preto, aby bolo možné vybudovať železnicu medzi Oslom a Bergenom už na začiatku 19. storočia. Rallarvegen bol otvorený ako cyklotrasa v roku 1974 a každý rok podnikne túto veľkolepú cestu na západ z Haugastølu do Myrdalu 25 000 cyklistov. Jedinečnosť Rallarvegenu je v tom, že bola renovovaná iba starými metódami a je to jedinečná cyklotrasa cez tie najkrajšie z nórskych hôr. Chcete sa previezť?

Od strechy Nórska až k moru v jednom zážitku na bicykli!

Prehliadka vedie po stavebnej ceste, ktorá vznikla pri výstavbe bergenskej železnice na prelome minulého storočia. Je tu mnoho krásnych horských scenérií a kultúrnych artefaktov z jednej z najväčších nórskych železníc. Terén sa strieda medzi pokojnými východnými horami a strmými západnými údoliami. Na severe sa týči mohutná hora Hallingskarvet vo výške 1 900 metrov nad morom a na juhu leží hora Hardangerjøkulen s modrým ľadom a trhlinami. Väčšina ľudí začína z Haugastølu, aby sa vyhli premávke na diaľnici, ale je tiež možné začať v Geilo alebo Ustaoset. Ak chcete rýchly a jednoduchý variant, môžete začať pri Finse a skončiť pri Myrdale. Majte na pamäti, že sezóna je krátka – celá trasa je zjazdná až na konci júla. Ak chcete ísť na bicykli do tej doby, môžete si cestu z Haugastølu do Finse a z Hallingskeidu do Flåmu rozdeliť s cestou vlakom. 

Fakty o trase:

Kde: Skarvheimen, Hardangervidda

Fyzická náročnosť: stredne pokročilá

Dĺžka: 79,4 km

Celkový čas jazdy na bicykli: 10 h

Nadmorská výška: 1 198 m

Sezóna: júl – september

Odporúčaný čas jazdy na bicykli vrátane prestávok:

Haugastøl – Finse 3 – 4 hodiny (27 km) Finse – Haugastøl 2 – 3 hodiny (27 km)

Finse – Fagernut 1 hodina (10 km) Finse – Hallingskeid 3 hodiny (21 km)

Hallingskeid – Flåm 3 hodiny (32 km)

Finse – Myrdal 5 hodín (38 km)

Finse – Flåm 5 – 6 hodín (53 km)

3 krásne dni – pripravte sa na dokonalý zážitok z Rallarvegu:

Deň 1:

Začnite v Haugastøl a zamierte do Finse, kde sa môžete ubytovať vo Finsehytte. Zvážte vedľajší výlet do ľadovcového ramena Båisen na Hardangerjøkulen, aj keď cesta nie je vhodná pre cyklistiku. Sprievodcovia po ľadovci sú k dispozícii prostredníctvom miestnych ľudí.

Deň 2:

Pokračujte smerom na Fagernut, kde narazíte na záveje a drsné podmienky. Užite si aj miestne občerstvenie – vafle alebo polievku v Rallar múzeu. Začnite klesať pri Tågåvatnet, s náročnejšou cestou dolu do Grjotrust a jednoduchšími podmienkami smerom na Hallingskeid. Samoobslužná turistická chata v Hallingskeid je obľúbenou nočnou zástavkou, ktorá je zásobená potravinami. Tento úsek dosahuje najvyšší bod trasy vo výške viac ako 1 300 metrov.

Deň 3:

Pokračujte pozdĺž Grøndalsvatn a Kleivavatn do úzkeho Klevagjelet, kde sa cesta stáva strmou a kamennou, bez zvodidiel. Ak cestujete s deťmi, prejdite sa na bicykloch náročnými úsekmi, než zostúpite do Reinungavatnetu. Vatnahalsen Hotel ponúka úžasný výhľad cez jazero na Flåmsdalen. 21 ostrých zákrut dolu do Flåmu je strmých a štrkových; v prípade potreby choďte na bicykli. Vo Flåme si vopred zarezervujte ubytovanie alebo zaistite prepravu bicyklov a späť vlakom. Flåmská železnica je jednou z najkrajších vlakových ciest na svete. Prípadne choďte miestnym vlakom do Uppsete a pokračujte do Voss alebo loďou z Flåmu do Bergenu.


Nezabudnite si vopred zarezervovať bicykle, ubytovanie a lístky na vlak a užite si jednu z najúžasnejších trás na svete!


Zdravie vás

Nina Wichman


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa