Napálil vás niekto na 1. apríla? S našimi tipmi sa vám to budúci rok nestane

Napálil vás niekto na 1. apríla? S našimi tipmi sa vám to budúci rok nestane

2 minúty čítanie 1480

Možno ste zabudli, že 1. apríla sa ľudia snažia navzájom nachytať. Alebo by váš mozog potreboval menšiu vzpruhu? Tak či tak môžete vyskúšať tieto cvičenia na pamäť a do budúceho apríla sa polepšiť.

Kľúčom k bystrosti a dobrej pamäti sú asociácie

Kognitívne funkcie mozgu, medzi ktoré radíme schopnosť sústrediť sa, pamätať si alebo pohotovo reagovať, sa riadi asociáciami. Asociácia je vlastne spojenie novej informácie či zážitku s niečím, čo už mozog pozná z minulosti. Určite sa vám už stalo, že ste zacítili nejakú vôňu, ktorá vám pripomenula situáciu spred mnohých rokov. Alebo trebárs modrá farba – ako prvé si spomeniete na blankytnú oblohu. 

Na podporu funkcií mozgu je preto dôležité neustále ho stimulovať a vytvárať nové asociácie, ktoré podnecujú aj nové nervové spojenia.

Môžete namietať, že nemáte takú predstavivosť, a tak neviete, čo pro svoju pamäť môžete urobiť. Čo tak začať s jednoduchým cvičením podľa nášho vzoru? Budúci prvý apríl to budete práve a vy, kto všetkých nachytá!

Tipy pre milovníkov matematiky aj prírody

  • Vráťte sa do školských čias a oprášte znalosť násobilky. Výhovorky neexistujú – keď ste si dokázali násobky zapamätať, keď ste mali 10, dokážete to aj dnes. Začnite od tých jednoduchších a pokiaľ budete úspešní, voľne prejdite k veľkej násobilke. Čísla si opakujte každý deň (napríklad pri čistení zubov).
  • Nakreslite mapu svojho mesta alebo krajiny bez predlohy. Nevynechajte rieky, diaľnice, hory ani mestá. Začnite napríklad mestami, kde bývajú vaši známi. Použite aj rôzne farby pasteliek a svoje dielo každý deň doplňte o niečo nové. 
  • Pri prechádzke prírodou pomenovávajte celým názvom rastliny i zvieratá, s ktorými sa stretávate. Nájdite vždy nejaké, ktorého názov nepoznáte a doma si ho vyhľadajte v atlase. Stále pridávajte nové druhy a snažte zapamätať si maximum z nich.

Nakŕmte mozog omega-3 kyselinami

Nič lepšieho preňho neexistuje! Pri dlhodobom užívaní podporujú omega-3 mastné kyseliny práve zmienené kognitívne funkcie – pamäť, bystrosť i koncentráciu. Navyše prospievajú aj celej nervovej sústave. Omega-3 majú pre mozog význam po celý život. Zatiaľ čo v detstve sa podieľajú na jeho vývoji, v dospelosti oceníme ich prínos na udržanie jeho kondície. 

Ako zistiť, či máte dostatok omega-3? Na dosiahnutie odporúčanej dávky by sme mali jesť 2–3× týždenne tučné morské ryby. Pokiaľ to tak nie je, odporúčame omega-3 dopĺňať vhodným výživovým doplnkom. 

Vyskúšajte na mesiac zdarma MemoComplex s omega-3 – produkt na podporu funkcií mozgu. Kliknite sem a objednajte si vzorku len za cenu poštovného. 

 

MemoComplex

MemoComplex Mesačné balenie

Prémiový doplnok stravy so starostlivo vybranými ingredienciami, navrhnutý na podporu mozgu a kognitívnych funkcií. Obsiahnutá kyselina DHA podporuje zdravú funkciu mozgu a vitamíny B1 a B12 napomáhajú k zníženiu únavy a vyčerpania.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa