Slováci milujú rybárčenie, a aj napriek tomu konzumujú rekordne málo rýb

Slováci milujú rybárčenie, a aj napriek tomu konzumujú rekordne málo rýb

3 minúty čítanie 2067

Rybolov je v našej krajine odjakživa súčasťou obživy a obľúbeným koníčkom. Prečo sa ale ryby objavujú na našich tanieroch tak málo? A čo Vy? Ste ich milovníkom alebo zjete sotva kapra na Vianoce?

Ryby pripravujeme čím ďalej tým menej

Zatiaľ čo ešte pred sto rokmi sme si na nich pochutnávali pomerne často, dnes by ste medzi svojimi známymi sotva našli človeka, ktorý ryby varí každý týždeň. Rybie mäso je pritom pôstne jedlo, nepriberiete po ňom a nepotrebuje dlhú prípravu. 

Uvádza sa, že pre získanie potrebných živín z rybieho mäsa – omega-3 mastných kyselín a vitamínu D – by sme mali jesť ryby 2-3x týždenne. V jedálničku by tak mali prevládať morské ryby s vysokým obsahom tuku, zdravé sú ale samozrejme úplne všetky. Bohaté na minerály sú tiež dary mora. Pravdepodobne vás prekvapí, že aj tie sa na začiatku 20. storočia objavovali v slovenských kuchyniach omnoho viac ako dnes. 

Oproti iným krajinám zaostávame

Spotreba rýb sa sleduje každý rok a hoci za poslednú dobu mierne stúpla, stále sme v porovnaní s inými európskymi štátmi dosť pozadu. V roku 2017 a 2018 zjedol každý Slovák priemerne 5,5 kg rýb. Celosvetový priemer je však zhruba 20 kg rýb na osobu za jeden rok. V Európe je to dokonca 25 kg.

Našou nevýhodou je, že máme ďaleko more, a tak je prístup k čerstvým rybám a morským plodom náročnejší. Na druhej strane tu chladené ryby kúpime v každom väčšom supermarkete. Pre Slovensko je tak hlavnou prekážkou ich vysoká cena.

Nejete ryby? Dajte si aspoň rybí tuk

Rybie mäso nejeme len kvôli kulinárskemu zážitku. Sú cenným zdrojom vitamínu D, omega-3 mastných kyselín, vápniku a jódu. Majú ľahko stráviteľné mäso a hodí sa i do diétneho jedálnička. Tí ktorí ryby nejedia sú o toto všetko ochudobnení. 

Nech sú už dôvody pre nízku konzumáciu rýb akékoľvek, je dobré doplňovať aspoň rybí tuk, v ktorom sa spomenuté živiny koncentrujú. Rybí tuk môžeme pohodlne užívať vo forme malých kapsúl, a tak ho ocenia i tí ktorým vadí rybia pachuť. Je vhodný pre všetky vekové skupiny. Rybí olej sa odporúča užívať celoročne, a aj keď nenahradí pestrý jedálniček, stále je to najbohatší prírodný zdroj omega-3 a vitamínu D.

Čo hovoríte, dáte rybiemu tuku šancu? Vyskúšajte ho na mesiac zadarmo (iba za poštovné a balné)! Kliknite sem pre vytvorenie objednávky. 

 

OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Mesačné balenie

Vysoko kvalitný doplnok stravy s omega-3. Základom je najčerstvejší olej SALfresh získavaný z lososov žijúcich v priezračných vodách nórskych fjordov, ktorý je bežne v doplnkoch inak nedostupný. Nová receptúra doplnená o vitamín D na podporu imunitného systému.

Vaše komentáre

Mária Hudárovádakuje

Dakujem 👍

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa