Správna starostlivosť o zuby od narodenia až do dospelosti: čo má pozitívny vplyv, ako im škodíme a akú rolu hrá vápnik?

Správna starostlivosť o zuby od narodenia až do dospelosti: čo má pozitívny vplyv, ako im škodíme a akú rolu hrá vápnik?

4 minúty čítanie 1170
Autor: Lenka Zajíčková

Ste si istí, že svoje zuby čistíte správne? Viete, prečo im vadí cukor? A ktorá zubná kefka je najlepšia pre deti? To všetko sa už za malú chvíľku dozviete.

Začnime od narodenia

Prvé mliečne zúbky sa deťom prerezávajú už približne v pol roku života. A mali by sme sa o ne ihneď starať. Aj mlieko a príkrmy totiž majú na kazivosť rovnaký vplyv, ako bežné jedlo pre dospelých. Nie je výnimkou, že prvá návšteva zubára (okolo 1 roku života) sa bohužiaľ nesie v znamení demineralizácie skloviny alebo zubného kazu.

Nie je pravdou, že skazený mliečny zub vypadne a všetko bude v poriadku! Jednak tu môže byť dispozícia pre kaz stáleho chrupu, navyše dieťaťu môže spôsobovať problémy a bolesť. U detí sa javí ako najlepšia tzv. jednozväzková zubná kefka, ktorou sa dostaneme aj na najmenšie zúbky. 

Ani mliečne zuby nie je od veci opravovať – vzhľadom na vysokú cenu a častú nutnosť anestézie sa ale maximálne snažme o to, aby to nebolo potrebné. Ak sa dieťaťu, akokoľvek starému, dotýkajú dva zuby, musíme čistiť aj medzizubné priestory!

Čo so zubmi v dospelosti?

Než sa na našom chrupe výraznejšie podpíše vek, trvá to dlhé roky. Väčšine problémov sa dá predísť správnym čistením a dostatočným príjmom minerálov, hlavne vápnika. Ak 2× ročne navštívite preventívnu prehliadku, máte takmer isté, že ak sa blíži malér, objaví sa včas a jeho riešenie bude jednoduché. Hlavné je, aby ste si vedeli dobre vyčistiť zuby.

Správna technika čistenia môže zachrániť chrup

Najčastejšie problémy, teda kazivosť zubov a krvácanie ďasien, majú jedno spoločné: zanedbali sme čistenie. Mnoho ľudí sa dostane do patovej situácie, napriek tomu, že si čistí zuby poctivo 2× denne a aj tak problémy trvajú. Kvôli tomu starostlivosť po čase vzdávajú. Pritom ide väčšinou len o to, že čistia nesprávnou technikou. Čo sa deje, keď si neviete správe vyčistiť zuby?

  1. Povlak zostáva okolo ďasien a v medzizubných priestoroch.
  2. Krčky môžu byť podráždené, pretože veľmi tlačíte.
  3. Niektoré miesta nie sú vyčistené skoro vôbec, pretože sa tam kefkou nedostanete.

Čistý zub sa nekazí. Dnes už vieme, že nie je vyložene nutnosťou čistiť zuby po raňajkách a večeri. Hlavné je urobiť to 2× denne, pretože povlak začína byť škodlivý po 24 h a jedno vyčistenie denne spravidla zuby povlaku nezbaví dokonale. 

Ako si správne vyčistiť zuby?

Tomuto návyku učme deti už od prvej zubnej kefky:

  • Choďte postupne zub po zube, nepreskakujte z miesta na miesto.
  • Krúživým pohybom smerom von čistíme zub tak, že kefku priložíme až k ďasnám.
  • Predstavte si, že vymetáte metlou špinu zo škáry na chodníku – teda preč a nie do vnútra. 
  • Vyčistíme predné strany zubov, plôšky a potom vnútorné strany. 

Medzizubná kefka vs zubná niť

Niť je pre mnohých jednoduchšia na používanie, ale nezvládne všetok zubný povlak (o niečo spoľahlivejšia je tzv. expandujúca niť). Preto sa zamerajme primárne na medzizubné kefky. Začíname najmenšou veľkosťou. Počas spotrebovania prvého balenia sa väčšinou medzizubné priestory upravia a môžeme prejsť na väčšiu veľkosť. Tá je mimochodom zásadná, pretože čistiť si príliš malou medzizubnou kefkou je podobne neefektívne, ako používať len zubnú niť. 

Prečo je pre zuby cukor taký zlý

Sacharidy sú tou najlepšou výživou pre baktérie, ktoré spôsobujú zubný povlak. Chceme ich snáď ešte prikrmovať? Rozhodne nie!

Cukor podporuje proces kvasenia, počas ktorého vznikajú kyseliny. Tie nenápadne naleptávajú povrch zuba a vytvárajú tak ideálne miesto na vznik kazu. 

Vôbec najhoršie je, keď cukor zostáva na chrupe pravidelne – teda ak celé dopoludnie popíjame sladký nápoj (alebo džús, pretože kyseliny narušujú zubnú sklovinu), či zobeme niečo sladké počas dlhej jazdy autom. Samozrejme nemožno byť stopercentný vždy, kúsok torty na oslave si upierať nemusíte. Vyvarujte sa však toho, že sa na zuby dostávajú malé dávky cukru po celý deň. To isté platí pre deti: také obľúbené ovocné kapsičky sú sladké a navyše kyslé. S ich podávaním šetrime.

TIP: po sladkom a kyslom sa vždy poriadne napite čistej vody, aby ste chrup aspoň opláchli.

Zdravý cukor neexistuje

A je jedno, či ide o zuby, udržanie váhy alebo niečo iné. Sacharid bude stále sacharidom, či už pochádza z ovocia, repy, trstiny, alebo je to snáď javorový sirup. Z hľadiska výživy nám všetky škodia rovnako. Pravdou je, že napr. trstinový cukor obsahuje trošku viac minerálov než biely. Považovať ho za zdroj živín by sme ale rozhodne nemali. Nenechajte sa preto zlákať na tvrdenie o zdravšom cukre – odporúča sa pristupovať k nemu s rozumom a hlavne sa sústrediť na obmedzenie príjmu. 

Záverom: hlavné je chrániť zubnú sklovinu

Sklovina je najtvrdšou štruktúrou v našom tele. Napriek tomu je zraniteľná. Predstavte si ju ako ochranný obal celého zuba. Ak bude zacelená a odolná, do vnútra nič nepustí. 

Bohužiaľ je pár možností, keď dochádza k poškodeniu skloviny:

  • Mechanicky – zahryznete zle do vidličky, omylom v jedle bude kus tvrdej kôstky, alebo sa vám stane úraz. Odlomenie kúska zuba alebo prasknutie skloviny je na svete. Pri mliečnom chrupe sa to stáva o to ľahšie. 
  • Chemicky – sklovina je naleptaná kyselinami z jedla alebo tými, ktoré sa vytvárajú v zubnom povlaku.
  • Vrodené faktory – bohužiaľ sa niekedy s horšou kvalitou skloviny už narodíme, alebo má vplyv závažné ochorenie.
  • Iné dôvody, ako je vek, fajčenie, zlá životospráva alebo nedostatočná starostlivosť o chrup.

Zubná sklovina sa skladá z vápnika, fosforu a iných minerálov. Tie jej môžeme dodávať vo zvýšenej miere napr. špeciálnym gélom na podporu skloviny, ktorý obsahuje vápnik, alebo si ho doprajme formou výživových doplnkov

Prísun minerálov spôsobí tzv. remineralizáciu skloviny. Minerály, ktoré zo zubov z nejakého dôvodu unikli, sa teda dajú navrátiť a my môžeme podporiť obnovu zubnej skloviny aj cielene.



Zdroje:

https://centrumzdravehousmevu.com/

https://www.pharmanews.cz/clanek/silna-a-odolna-sklovina-po-cely-zivot/


CalciumControl

CalciumControl Mesačné balenie

Výživový doplnok, ktorý je 100 % zameraný na kosti. Obsahuje unikátny vápnik z morských zdrojov AquaMin. Tento unikátny druh vápnika má až 2x lepšiu vstrebateľnosť v ľudskom tele. Navyše je produkt obohatený o vitamín D a mangán, ktoré účinnosť produktu len umocňujú.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa