Sú zdrojom omega-3, ale potencionálne aj nebezpečných látok. Prečo jesť ryby na začiatku potravinového reťazca?

Sú zdrojom omega-3, ale potencionálne aj nebezpečných látok. Prečo jesť ryby na začiatku potravinového reťazca?

4 minúty čítanie 1062
Autor: Lenka Zajíčková

Rybie mäso je ľahko stráviteľné, ideálne pre dietárov a navyše obsahuje mnoho živín. Hovorí sa ale, že zároveň aj škodlivín, napríklad ortuti. Ako to teda je? Máme sa rybám vyhýbať, alebo ich naopak jesť častejšie?

Pretože dnes máme prístup k obrovskému množstvu informácií na internete, oveľa viac o všetkom premýšľame. A potom je ťažké urobiť si názor.

Čo sa už o chvíľu dozviete?

  • Čo prospešné nám konzumácia rýb prináša.
  • Na ktoré druhy si dať pozor, keď chcete byť extra opatrní.
  • Či je omega-3 možné nahradiť z rastlinných zdrojov.

Odborníci majú jasno: jesť ryby je bezpečné a dobré.

Na problematiku rýb sa pozrieme z oboch uhlov pohľadu. O negatívoch sa dozviete až o niečo nižšie, pretože verdikt je jasný – ryby by sme mali jesť všetci. Aspoň 2× týždenne. 

Rybie mäso má mnoho výhod:

  • Je rýchlo pripravené a nevyžaduje zložité varenie.
  • Vďaka jednoduchej štruktúre bielkovín je dobre stráviteľné a nezaťažuje zažívanie.
  • Je obrovským zdrojom omega-3, ktoré inde nájdeme len v menšej miere.
  • Zároveň ho možno považovať za spoľahlivý zdroj vitamínu D na imunitu.
  • Môžeme vyberať z množstva druhov rýb a nájsť takú, ktorá nám bude skutočne chutiť.

Aj napriek tomu všetkému u nás máme jednu z najnižších spotrieb rýb v Európe. Aj keď kapor alebo iné ryby sú úplne tradičným pokrmom stovky rokov, zrejme sme nedokázali zvyklosť jesť ryby odovzdať ďalším generáciám. Dnes už aspoň môžeme povedať, že hromadné podávanie rybieho tuku deťom, ktoré bolo pred pár desiatkami rokov strašiakom v mnohých školách, bolo výborným krokom. Napriek tomu, že vtedy ešte rybí olej zapáchal, mal vynikajúce výsledky. A postupom rokov bol proces jeho výroby zdokonalený tak, aby sme teraz mohli užívať rybí tuk v kapsulách úplne bez pachuti. 

Rybí tuk je skvelý pre deti, dospelých i seniorov. Zabudnite na mastnú tekutinu na lyžičke – existuje napríklad aj s ovocnou príchuťou!

Prečo sa tak zaoberáme omega-3 kyselinami?

Keď sa hovorí o rybách, skoro vždy sa pripomenie aj obsah omega-3. Pre mnoho ľudí je to ale stále veľká neznáma.

Čo si predstaviť pod pojmom omega-3?

Nenasýtené mastné kyseliny sú súčasťou rastlinných i živočíšnych tukov. Zdrojov nemajú veľa a ľudské telo si ich samo nevyrába. Nevyhnutne ich ale potrebuje. Omega-3 podporujú vývoj a funkciu mozgu, sú dôležité pre činnosť srdca a celej jeho sústavy a prospievajú zraku. Zároveň momentálne prebieha mnoho výskumov, v čom ďalšom nám ešte pomáhajú. 

Na to, aby mal náš organizmus dostatok omega-3, je potrebné jesť ryby. Nájdeme ich teda napr. aj vo vajciach, mliečnych produktoch, orieškoch a semienkach alebo olejoch. Mala by nás ale zaujímať vstrebateľnosť – teda to, ako dobre sa v tele využijú.

Prečo nie sú rastlinné oleje dobrým zdrojom omega-3?

Konzumovať viac oleja s myšlienkou, že tak budete mať viac omega-3, nie je veľmi múdre. Jednak je náš typický jedálny lístok bohatý na oleje až príliš. Zámerne zvyšovať ich príjem je teda skôr krokom k zvýšeniu telesnej váhy. 

Problémom omega-3 z rastlinných zdrojov je to, že tieto oleje väčšinou obsahujú aj veľké množstvo omega-6 kyselín. Aj keď ich potrebujeme k zdraviu tiež, drvivá väčšina z nás ich má v strave nadbytok, čo nie je dobre. Na svedomí to má hlavne rýchle občerstvenie, sladkosti, pečivo alebo zmrzliny s vysokým obsahom olejov, samozrejme vyprážané jedlá. Vôbec najlepšie je teda dostať sa do stavu, keď máme ideálny pomer omega-3 a omega-6. 

Ako mať v jedálnom lístku viac omega-3? A ako je to s tými rybami na začiatku potravinového reťazca? Čítajte ďalej!

Riziká rybieho mäsa alebo Škodliviny v rybách

Aby to nebolo len o pozitívach, je potrebné spomenúť aj možný negatívny dopad konzumácie rýb. Hovorí sa najmä o tom, že dnešné znečistené životné prostredie sa podpisuje na kvalite rybieho mäsa tým, že je nasiaknuté najmä ortuťou, dioxínmi alebo polychlórovanými bifenylmi. Tieto informácie sú pravdivé. Je ale nesmierne dôležité pozrieť sa na celú vec kriticky. Samozrejme prebehlo obrovské množstvo výskumov a kontrol, aby sa zistilo, do akej miery je dôvod obávať sa o zdravie.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín uvádza, že škodliviny v rybách sú v takej nízkej koncentrácii, že ani vyššia konzumácia rýb nie je dôvodom báť sa o zdravie.

Veľmi záleží na druhu rýb, najmä veľké dravé ryby, ktoré sa živia menšími rybami, budú škodlivín obsahovať viac. Stále však v bezpečnom množstve!

Počas testovania v roku 2020, keď Štátny zdravotný úrad skúmal rybie konzervy, sa došlo k záveru, že by sme museli zjesť necelé 2 kg rybieho mäsa každý deň, aby sme sa dostali k limitu bezpečnosti. A ani v tomto prípade by pravdepodobne nebolo ohrozené zdravie.

Čo si z toho vziať?

Ryby sú bezpečné, zdravé a chutné! Je pravdou, že niektoré ryby sú náchylnejšie na vyššie množstvo obsahu škodlivín. Aby to malo na nás dopad, museli by sme ich jesť na kilá, čo je nereálne. Ak aj tak nemáte dobrý pocit, môžete obmedziť spotrebu napr. žraloka, mečiara alebo marlína.

Prečo majú niektoré ryby viac omega-3 a ktoré sa oplatí jesť viac?

Článok hneď v nadpise sľubuje vysvetlenie, prečo je múdre jesť druhy rýb, ktoré stoja hneď na začiatku potravinového reťazca. Dôvod je jednoduchý: ukázalo sa, že menšie a stredné ryby, ktoré sa živia morskými riasami alebo drobnými živočíchmi (napr. krillom), ktoré sami riasy jedia, majú vďaka tomu viac omega-3.



Druhým prekvapivým vodidlom je to, že vyššiu koncentráciu mastných kyselín majú ryby žijúce v chladnejších moriach. 

A to môže byť dôvod, prečo platia za najkvalitnejšie rybie oleje tie, ktoré sa produkujú v Škandinávii. Omega-3 a vitamín D sa v rybe usadzujú hlavne v tuku. Takže výzva na to, aby ste si vyberali skôr tučné druhy rýb, ako je losos, je úplne na mieste. Vlastne losos sa javí ako úplne ideálny – v potravinovom reťazci je dole, má rád studenú vodu a najmä je skutočne chutný.


Zdroje:

https://www.frov.jcu.cz/images/FROV/veda-a-vyzkum/metodiky/112_MET.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15357699/

https://www.institutmodernivyzivy.cz/konzumace-ryb/


OmegaMarine PREMIUM

OmegaMarine PREMIUM Mesačné balenie

Vysoko kvalitný doplnok stravy s omega-3. Základom je najčerstvejší olej SALfresh získavaný z lososov žijúcich v priezračných vodách nórskych fjordov, ktorý je bežne v doplnkoch inak nedostupný. Nová receptúra doplnená o vitamín D na podporu imunitného systému.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?