Zaujímavosti o vašom tele: ako si udržať silné kosti a ako môžu vaše kĺby predpovedať počasie?

Zaujímavosti o vašom tele: ako si udržať silné kosti a ako môžu vaše kĺby predpovedať počasie?

2 minúty čítanie 1591

Kostra je oporný aparát celého tela. Nenechajte si ujsť naše tipy, ako si udržať zdravé kosti čo najdlhšie, a zabavte sa pri niekoľkých zaujímavostiach. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že nemáte rovnaký počet kostí ako váš súrodenec?

Čo ste možno nevedeli o kostiach

Ľudia nemajú rovnaký počet kostí. Môže ich byť dokonca o desiatky viac alebo menej ako u inej osoby. Je to dané vekom. Deti sa rodia približne s 300 kosťami, ktoré postupne zrastajú alebo menia svoju štruktúru z chrupavky na kosť. 

Nie všetky kosti sú rovnaké. Najtvrdšie kosti v tele môžu byť hrubšie ako betón, zatiaľ čo iné majú len niekoľko milimetrov - napríklad kosti ucha kladivko, nákovka a strmienok.

Kostra má vplyv na to, že v starobe môžeme merať menej ako pred rokmi. Stavce prepadnú viac k sebe a my prídeme až o niekoľko centimetrov.

NÁŠ TIP: stavebnou hmotou kostí je vápnik. Je skvelé ho dopĺňať, ale ešte rozumnejšie je pridať k nemu vitamín K a vitamín D. Zabezpečujú ukladanie vápnika do kostí. Okrem toho vitamín K prospieva aj cievam. Pozrite sa napríklad na výživový doplnok Vitamín K2 Complex.

Záhada boľavých kĺbov pred búrkou je vyriešená!

Určite ste to už zažili - vždy, keď sa má zmeniť počasie, viete o tom skôr, ako sa pozriete na predpoveď. Všetkým, ktorí vám to nechceli veriť, to teraz môžete vysvetliť. Kĺby fungujú ako barometer. Ovplyvňuje ich aj zmena atmosférického tlaku a aj kvôli nemu môžu kĺby začať bolieť alebo sa môžete pocitovo horšie pohybovať. 

Tento jav sa dokonca odborne nazýva meteosenzitivita. Približne tretina ľudí reaguje na zmeny tlaku, teploty a vlhkosti skôr ako nastanú. 

NÁŠ TIP: kĺby potrebujú kolagén. Vitamín C podporuje jeho tvorbu v tele, preto naň nezabúdajte.
Vitamín K2 Complex

Vitamín K2 Complex Mesačné balenie

Vitamín K2, často označovaný ako supervitamín, má zdokumentovaný účinok na zaistenie normálnej zrážanlivosti krvi a podieľa sa aj na optimálnom stave kostí. V bežnej strave sa vitamín K2 takmer nenachádza, je preto dobré ho dopĺňať v kapsuliach.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa