Zdravotná starostlivosť v zahraničí: na čo sa pripoistiť, čo si zabaliť na dovolenku z domova a ako predchádzať úrazom?

Zdravotná starostlivosť v zahraničí: na čo sa pripoistiť, čo si zabaliť na dovolenku z domova a ako predchádzať úrazom?

3 minúty čítanie 1049
Autor: Lenka Zajíčková

Možnosti cestovania máme po celý rok. V tomto článku sa zameriame na cestovné poistenie a nečakané situácie, ktoré nás môžu stretnúť. Viete, čo patrí do lekárničky na dovolenku a na aké ošetrenie máte nárok?

Odchádzate na dovolenku s tým, že vás tam SNÁĎ nič zlé nestretne? Určite je dobré držať sa pozitívnej nálady! Ale pravda je taká, že úraz alebo nehoda sa skrátka niekedy niekomu stať musia a nikde nie je dané, že to nemôžete byť zrovna vy. Všetci, ktorí zažili riešenie zdravotných komplikácií v zahraničí, dajú za pravdu v tom, že sa mali pripraviť lepšie.

Pravidlo č. 1: nespoliehajte sa na druhých

Celý článok je zameraný na okolité štáty našej krajiny alebo veľmi navštevované oblasti, ako napríklad Chorvátsko, kde je situácia celkom rovnaká. Ak sa chystáte do exotiky, rozhodne sa informujte konkrétne!

V Európskej únii platí Európsky preukaz zdravotného poistenia – modrá kartička, ktorú máte v peňaženke. Vďaka nej vás v skratke musia ošetriť všade. Pozor! Ide o nevyhnutnú starostlivosť: zašitie rany pri úraze, poskytnutie liekov pri náhlych chorobách, riešenie vyvrtnutého členka atď. a tiež často ide o akúsi základnú verziu ošetrenia a prípadné nadštandardné kroky je nutné si priplatiť. 

Náklady na ošetrenie vám budú uhradené podľa štandardu vo vašej domovskej krajine! Pretože je v zahraničí spravidla vyššie, tento rozdiel je nutné následne doplatiť. Starostlivosť si sami budete musieť uhradiť aj v súkromných zariadeniach. 

Spoliehať sa na to, že vďaka kartičke máte všetko vyriešené, nie je múdre. Platí totiž široká škála výnimiek, ktoré sa vzťahujú na to, kto ste, čo na dovolenke robíte, ako ste v krajine dlho alebo či došlo k nehode cudzím zavinením. V danej chvíli vás nikdy nikto nenechá vykrvácať na chodbe nemocnice! Ale po návrate domov vás môže prekvapiť tučný účet zo zdravotníckeho zariadenia. Preto by ste sa mali pripoistiť navyše, obvykle formou cestovného poistenia.

Na čo sa zamerať pri hľadaní cestovného poistenia

Ponúkajú ho banky k bežnému účtu, dohodnúť si ho môžete v poisťovni na rok alebo na deň, zahrnúť je možné rodinu alebo priplatiť ďalšie služby, ako poistenie batožiny, zvieracích miláčikov či pripoistiť konkrétny šport. Variantov je skutočne dosť a minimálne je fajn o nich vedieť. Väčšinou stoja desaťkoruny až stokoruny, ale zachrániť môžu oveľa hodnotnejšie veci. 

Nepozerajte len na cenu cestovného poistenia, ale najmä na výšku plnenia. Ak sľubuje uhradenie nákladov na ošetrenie zubárom do 30 000 EUR, potom sa musíte pripraviť na to, že budete doplácať. Taká suma sa zdá vysoká, ale berte do úvahy, že v cudzine sú náklady na starostlivosť mnohokrát vyššie než u nás. A pre zaujímavosť za bežnú operáciu slepého čreva za vás zaplatí poisťovňa u nás okolo 1 200 EUR s tým, že ďalšie náklady stoja váš pobyt v nemocnici a pridané vyšetrenia. Predstavte si, kam sa môže vyšplhať rovnaký výkon napríklad v Rakúsku.

Pretože do slova každé pichnutie injekcie stojí peniaze, hľadajte také cestovné poistenie, ktoré má plnenie najmenej do 2 miliónov korún. Naopak sa dá oželieť napríklad strata batožiny poistená na 8 000 EUR, ak si veziete len plavky na pláž a starú osušku. 

Zvláštnu pozornosť venujte tomu, čo robíte oproti bežným turistom inak: venujete sa adrenalínovým športom, veziete drahú videokameru, trpíte chronickou chorobou, cestuje s vami dojča či senior alebo napríklad plánujete prevádzkovať na dovolenke niečo, pri čom môže dôjsť k poškodeniu cudzej veci. 

Vďaka cestovnému poisteniu je väčšinou suma doplatená klientom danému sprostredkovateľovi služieb vrátená späť. 

Drobné nehody, ktoré vyriešite sami

Nie vždy je potrebné vyhľadať zdravotnú starostlivosť, preto majte dobre vybavenú lekárničku na leto alebo špeciálnu lekárničku na detské ihrisko. 

Samozrejme, že náplasť a prášky na bolesť zoženiete v každom štáte. Keď ich ale budete potrebovať v noci a nebudete ich mať z domova, ťažko budete čakať napríklad s horúčkou do rána, než otvoria obchody. 

Čo si vziať na dovolenku? 

  • Lieky na tíšenie bolesti, prípadne zvláštne pre deti, vr. príbalového letáku.
  • Prípravok na alergiu aj gél po pichnutí hmyzom.
  • Niečo na črevné problémy – tak na zvracanie, ako aj na hnačku, ideálne v dvoch rôznych formách.
  • Náplasti – s vankúšikom aj bez, na popáleniny a vodoodolné.
  • Dezinfekčné kvapky do očí.
  • Neštipľavú dezinfekciu na rany – gél na ruky do rán nepatrí!
  • Repelent a niečo na odstránenie kliešťov.
  • Hojivú mastičku na ranky a odreniny.
  • Panthenol na kožu spálenú slnkom.
  • Lieky a výživové doplnky, ktoré bežne užívate.

Zdá sa vám toho veľa? Lekárničku našťastie väčšinou vôbec nepotrebujeme, ale kaziť si dovolenku zháňaním lekárne skutočne za to nestojí. A zapálený pľuzgier alebo boľavý chrbát po spálení slniečkom vedia pekne pokaziť náladu.

Úrazy na dovolenke a ako im predchádzať

Črevná chrípka: počas horúcich dní extrémne rastie riziko premnoženia baktérií v jedle. Skutočne stačí nesprávne skladovanie a z čerstvého pokrmu je o pár hodín zaručená vstupenka na WC. Rizikový je krájaný melón, uhorky, cukety a iné ovocie a zelenina obsahujúca veľa vody a málo kyselín, ďalej mliečne produkty a výrobky z vajec (zmrzlina, nátierky, čerstvé syry, majonézy,…) mäso i údeniny. Všetko skladujte v úplnom chlade a dajte veľký pozor na to, kde jete – sledujte čistotu miesta i personálu). 

Úrazy často vznikajú z precenenia síl. Ak počas roku nešportujete a na dovolenke sa rozhodnete prejsť Rysy, choďte na to s veľkou rozvahou. Pravidelne PLÁNUJTE prestávky, dbajte na dostatok energie z jedla a pri menšom vyčerpaní sa nepúšťajte do extrémov. Drobné zranenia ošetrite hneď a nenechávajte ich rozvinúť.

Omdletie je spojené hlavne s dehydratáciou. Pamätajte si – teplota ovzdušia prinúti naše telo viac sa potiť, čo znamená vysoké straty vody navyše! Pite pravidelne a viac, než ste zvyknutí. Sledujte aj pitný režim vašich rodinných príslušníkov. Ako na pitný režim v lete, sa dozviete v našom staršom článku. Rýchlou pomocou je dávka cukrov, takže balenie hroznového cukru by malo byť v každom batohu.

Našťastie nie také časté, ale kritické, je topenie. A ako je spomínané na začiatku – niekedy sa to niekomu stať musí. Robte teda všetko pre to, aby ste to neboli vy. Rozhodne neskáčte do neznámej vody. Vždy niekomu povedzte, kam sa chystáte plávať a najlepšie plávajte vo viacerých ľuďoch. Dieťa musí mať vždy určené dospelého, ktorý ho sleduje: situácia typu Musíme ho strážiť nefunguje. Je potrebné povedať menovite, kto je zodpovedný a počas striedania jasne odovzdať funkciu strážcu. Do vody nechodíme po požití alkoholu, na slnku stačí skutočne veľmi málo. A tiež nepreceňujeme svoje sily. 

Život zachraňujúci tip na záver: všetci, ktorí majú mobil, by mali mať nainštalovanú aplikáciu Záchranka a zapnuté polohové služby. V cudzine sa potom oplatí aj tzv. DROZD.

Záchranka vám umožní rýchlo zavolať pomoc, ale to nie je všetko. Vďaka polohovým službám vás nájdu aj v prípade, že neviete, kde sa nachádzate, alebo stratíte vedomie. Odporúčam vopred vyplniť údaje o sebe a do poznámok napísať napríklad aj to, že s vami pravdepodobne môže byť malé dieťa. Každá informácia totiž záchranárom uľahčí a urýchli prácu.

DROZD je dobrovoľná registrácia Čechov, ak idú do zahraničia. Keď sa v krajine stane niečo nečakané – živelné katastrofy, nepokoje, skrátka čokoľvek, čo by mal turista vedieť, dostane sa to k nemu priamo od overeného zdroja. Veľakrát nemáme na cestách čas ani chuť sledovať, čo sa kde deje, a tak nám v prípade potreby DROZD poskytne aktuálne pokyny a pomoc.



Zdroje:

https://www.vzp.cz/pojistenci/cestovani-a-pobyt-v-zahranici/evropsky-prukaz-zdravotniho-pojisteni

https://drozd.mzv.gov.cz/

https://karolinafour.cz/potraviny/zakladni-tipy-na-efektivni-skladovani-potravin/ 


ImuBerin

ImuBerin Mesačné balenie

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry. Spája v sebe superkombináciu vitamínov a minerálov, ktoré podporujú imunitný systém a prirodzenú obranyschopnosť tela a zmes biologicky aktívnych flavonoidov získaných z extraktov známych bobúľ.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa