NaturaMed pomáha priamo na postihnutých miestach Moravy!

Celá vec s tornádom vydesila nielen postihnutú oblasť, ale aj všetkých Slovákov. Jav, ktorý sme zvyknutý vídať v oblastiach pohybujúcich sa cyklónov, je zrazu súčasťou našich životov. Nepredstaviteľná skaza vygenerovala lavínu dobrovoľníkov, ktorí chceli pomáhať priamo na mieste. Ani NaturaMed nenechala táto tragédia ľahostajnou a začal okamžite riešiť pomoc po svojom.

NaturaMed pomáha priamo na postihnutých miestach Moravy!

Liaheň dobrovoľníkov

"Chceli sme pomôcť konkrétnym ľuďom na mieste a okamžite. Nechceli sme posielať peniaze cez rôzne organizácie, ale dať ich do rúk ihneď tým najpotrebnejším, "hovorí na úvod príbehu Pavel Tácha, marketingový riaditeľ spoločnosti.

Preto kto v NaturaMed mohol, vzal si dovolenku a išiel okamžite pomáhať do postihnutej oblasti. Vďaka spolupráci s Michalom Krystom, s ktorým ako s ambasádorom NaturaMed spolupracuje, sme boli okamžite informovaní o tom, čo je potrebné, a dostali sme sa medzi prvých dobrovoľníkov. Postihnuté dediny, kde má Michal Krysta svojich priateľov, sa totiž nachádzajú iba 1500 metrov od jeho bydliska.

"Dorazil som na miesto druhý deň. Nie som moc silná povaha, takže som mal po príchode oči plné sĺz. Bola to doslova vojnová zóna. Domy ostrieľané ako od šrapnelov, zdemolované domy, stromy, a o ich zvyšky sa omotávali kusy plechu. Nikdy som ale nebol priamo účastný tak dojemnej vlne solidarity. Susedia doma varia jedlá, čo zvládnu, tie potom na jednom mieste rozdávajú dobrovoľníkom, mladé dievčatá doma pečú a roznášajú po dedine buchty, koláče, ženy na fúrikoch vozia chladivé nápoje majúce v tej šialenej horúčave cenu zlata. Tá práca, zvlášť ak ste z kancelárie, je vyčerpávajúca, ale potom keď za sebou vidíte výsledok, nabije vás to. Avšak len do chvíle, keď statik označený dom musí vzápätí poslať k zemi. " Tak opisuje aktuálnu situáciu na mieste jeden zo zamestnancov NaturaMed, Marek Greger. 

Vďaka jeho prítomnosti v postihnutej oblasti Vám teraz môžeme sprostredkovať aspoň dva príbehy, pre ktorých protagonistov Vás chceme požiadať o pomoc, pretože na riešenie problému jednoducho sami nestačíme. 

Osud rodiny Tichých

Príbeh rodiny pani Tiché z Moravskej Novej Vsi, ktorým zobralo tornádo celé prvé poschodie domu, opisuje sama vlastnými slovami. "Bola som práve s manželom a najstarším synom v kostole. Zrazu začali lietať tašky zo strechy a dovnútra presvecovalo svetlo. Potom začali búchať vitráže jedna po druhej. Bolo to ako v strašidelnom filme. Ostatné naše deti sa medzitým doma krčili za krbom. Našťastie sme všetci prežili, to je to hlavné. "Ako učiteľka a matka piatich detí patrí bohužiaľ medzi tých, ktorí s manželom nemajú poistený dom. Takže - "Budeme musieť pracovať, proste veľa pracovať". To už skromne a trochu zmierene uzatvára svoj príbeh pani Tichá.

(Kontaktný e-mail pani Tiché: janati@email.cz) 

Strhnutý dom rodiny Nových

Podobný osud stretol aj pani Novú z hrušiek, ktorá má tiež päť detí. Dom im zničilo letiace auto, ktoré prešlo 300 metrov vzduchom a ničivou silou narazilo do domu, aby následne skončilo na terase. Do obývačky nalietaly plechy z cudzích striech. V detskej izbe sa do polovice priestoru vyvalila stena. "Hlavné je, že sme to prežili. A keby nebolo pomoci obyčajných ľudí, keby som nevidela tú solidaritu ... "končí zrazu uprostred vety zrútená pani Nová, pretože ani ona nevie, čo bude. "Na tom dome sme dreli roky, dreli, obidvaja," berie si na chvíľu slovo manžel a pridáva, že spoločne so svojimi piatimi deťmi dnes ráno prišli navždy o svoj dom. "Pretože ho dnes ráno strhli celý k zemi." Manželka pri jeho slovách plače, pretože ani ich dom nebol poistený. Ani oni nevedia, čo bude ďalej.

(Kontaktný e-mail pani Nový: A.n.nova@seznam.cz) 

Pridajte sa k NaturaMed a pomôžte aj Vy.

Hoci sa NaturaMed snažil miestnych podporiť a venuje do postihnutých obcí 250 000 KČ a potrebné omega-3 mastné kyseliny a vitamíny v hodnote 3 500 000 Kč a hoci pomohol priamo na mieste rozdaním niekoľkých stoviek tisíc rodinám, do ktorých života zasiahol nemilosrdný osud v podobe tornáda , nový dom im to nepostaví. 
Pokiaľ Vám však nie je ľahostajný osud spomenutých rodín, v rámci ich súhlasu môžete kontaktovať priamo ich prostredníctvom uvedených e-mailov:

pani Tichá- janati@email.cz

a pani Nová - A.n.nova@seznam.cz

Tam môžete zaslať svoju otázku s prosbou o číslo účtu, na ktoré už priamo môžete zaslať svoju finančnú pomoc.

"Tých srdcervúcich príbehov je na mieste toľko, že je ťažké ich už len vypočuť. Neviem si vôbec predstaviť, aké ťažké je tie osudy priamo žiť. Pomôžte prosím nielen spomínaným rodinám, ale všetkým, ktorí sú na dne, pretože prišli o svoje domovy, ktoré nemali poistené. Staňte sa tými, ktorí pomôžu zmierniť ich osud a prinesú im do života trochu nádeje. "Touto prosbou uzatvára líčenie svojich dojmov z miesta skazy Marek Greger, jeden z dobrovoľníkov NaturaMed. 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa